Tuesday, October 22, 2013

30 Orang Pertama dalam Islam

Bismillahirrahmanirrahim.

Ce teka orang pertama yang cipta telefon? 

.
.
.
.
.
.

Dapat tak?

.
.
.
.

Yeah betul Alexander Gigi Graham. Eh, Alexander Graham Bell la. =P 

So., next question.

Orang pertama tulis bismillah?
.
.
.
.
.

Ok la. Lets cekidout here yoo.

30 ORANG YANG PERTAMA DALAM ISLAM 

-----------------------------------------------

  1. Orang yang pertama menulis Bismillah : Nabi Sulaiman AS.
  2. Orang yang pertama minum air zamzam : Nabi Ismail AS
  3. Orang yang pertama berkhatan : Nabi Ibrahim AS.
  4. Orang yang pertama diberikan pakaian pada hari qiamat : Nabi Ibrahim AS.
  5. Orang yang pertama dipanggil oleh Allah pada hari qiamat : Nabi Adam AS.
  6. Orang yang pertama mengerjakan saie antara Safa dan Marwah : Sayyidatina Hajar (Ibu Nabi Ismail AS).
  7. Orang yang pertama dibangkitkan pada hari qiamat : Nabi Muhammad SAW.
  8. Orang yang pertama menjadi khalifah Islam : Abu Bakar As Siddiq RA.
  9. Orang yang pertama menggunakan tarikh hijrah : Umar bin Al-Khattab RA.
  10. Orang yang pertama meletakkah jawatan khalifah dalam Islam : Al-Hasan bin Ali RA.
  11. Orang yang pertama menyusukan Nabi SAW : Thuwaibah RA.
  12. Orang yang pertama syahid dalam Islam dari kalangan lelaki : Al-Harith bin Abi Halah RA.
  13. Orang yang pertama syahid dalam Islam dari kalangan wanita : Sumayyah binti Khabbat RA.
  14. Orang yang pertama menulis hadis di dalam kitab / lembaran : Abdullah bin Amru bin Al-Ash RA.
  15. Orang yang pertama memanah dalam perjuangan fisabilillah : Saad bin Abi Waqqas RA.
  16. Orang yang pertama menjadi muazzin dan melaungkan adzan: Bilal bin Rabah RA.
  17. Orang yang pertama bersembahyang dengan Rasulullah SAW : Ali bin Abi Tholib RA.
  18. Orang yang pertama membuat minbar masjid Nabi SAW : Tamim Ad-dary RA.
  19. Orang yang pertama menghunuskan pedang dalam perjuangan fisabilillah : Az-Zubair bin Al-Awwam RA.
  20. Orang yang pertama menulis sirah Nabi SAW : Ibban bin Othman bin Affan RA.
  21. Orang yang pertama beriman dengan Nabi SAW : Khadijah binti Khuwailid RA.
  22. Orang yang pertama mengasaskan usul fiqh : Imam Syafei RH.
  23. Orang yang pertama membina penjara dalam Islam: Ali bin Abi Tholib RA.
  24. Orang yang pertama menjadi raja dalam Islam : Muawiyah bin Abi Sufyan RA.
  25. Orang yang pertama membuat perpustakaan awam : Harun Ar-Rasyid RH.
  26. Orang yang pertama mengadakan baitul mal : Umar Al-Khattab RA.
  27. Orang yang pertama menghafal Al-Qur'an selepas Rasulullah SAW : Ali bn Abi Tholib RA. 
  28. Orang yang pertama membina menara di Masjidil Haram Mekah : Khalifah Abu Ja'far Al-Mansur RH.
  29. Orang yang pertama digelar Al-Muqry : Mus'ab bin Umair RA.
  30. Orang yang pertama masuk ke dalam syurga : Nabi Muhammad SAW.

Islam is beautiful.

Saturday, October 5, 2013

Resepi Ayam/Daging Briyani Johor

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum dan selamat petang kepada dato/datin/tuan/puan/cik sekalian. Hari ini kita berada dalam entri masak memasak pulak ye. Hehe. Hari ini wa nak kongsi resepi ayam/daging briyani dengan u'ouls. Ok mari kita mulakan kelas pembelajaran kita ye. =)


Bahan-bahan:

  1. Bawang merah (10 biji - hiris)
  2. Bawang putih (6 biji - hiris)
  3. Halia (1 inci - hiris)
  4. Ayam/Daging (500g ada kot)
  5. Pes Ayam/Daging briyani (1 paket) 
  6. Susu cair (1/2 tin)
  7. Air masak (1 cawan)
  8. Lemon (1/2 biji tapi part nak masam macam mana tu pun ikut suka)
  9. Daun saderi (ikut suka)
  10. Daun sup (ikut suka)
  11. Garam
  12. Gula 
  13. Minyak masak

Sebahagian bahan-bahan yang diperlukan. Tula pes briyani yang wa gunakan. 
Nak bagi nama tapi tak dak tulis nama brandnya la plak kat situ. 
Tapi yang pasti ni pes dari johor punya. Dapatkan di Giant.


Cara-cara memasak:
  1. Sediakan periuk. Masukkan minyak masak mengikut kadar bahan-bahan yang digunakan.
  2. Bila minyak dah panas, tumiskan bawang merah dahulu.
  3. Agak dah naik bau, masukkan bawang putih dan halia. Kacaukan.
  4. Bahan tumis da nampak kuning or garing, boleh masukkan ayam/daging.
  5. Bila ayam/daging dah keluarkan jus nya, masukkan pes briyani dan kacau.
  6. Bagi pes masak sket sambil kacau, kemudian boleh masukkan susu cair diikuti dengan air masak. *Masukkan air lebih sket pun tak pa sebab nak bagi ayam/daging empuk dan boleh dimakan. Kepekatan kuah tu depands pada individu. Macam wa, wa suka pekat sket. So., wa biar lama sket*
  7. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
  8. Perahkan lemon ikut ke’masam’an yang anda mahu. 
  9. Masukkan daun saderi dan daun sup yang dah dipatah-patahkan (rasa macam tak sesuai guna words patah tapi korang fahamkan? hehe)
  10. Biarkan seketika. Bila ayam/daging dah empuk, tadaaaaa!!!!!!!!! Briyani dah pun siap dan sedia untuk dihidang. 
TAKE NOTE:
* Hidangan ni kalau guna 1 paket paste boleh dapat setengah periuk kecil
* Kebiasaannya, pes briyani yang wa guna ni, wa dapatkan kat Giant area frozen food tu. So far hypermarket or supermarket lain tak ada jumpa benda ni. 


Konsep masak lauk-lauk ni memang ikut suka campak je. Ikut gerak hati. Berbeza kalau buat kuih, kek or roti. Ada sukatan kena ikut. Kalau tak, alamatnya tak menjadi la gamaknya. So, wa sebenarnya lebih prefer masak lauk –lauk dari buat kuih, kek or roti. Boleh buat jugak, tapi kurang minat sket. Hehe. Ada jugak belajor dari mak. Belajor tetap kena belajor. Kot la nanti teringin nak makan sendiri ke boleh jugak buat sendiri kat rumah ye dak? Tak payah beli kat kedai. 

**Mungkin lepas ni boleh consider untuk belajar buat kerepek pulak. <3 p="">

Soooo., harap dapat membantu sedikit sebanyak untuk mereka yang teringin nak buat ayam/daging briyani. Good luck and all the best guys! Kalau dah berjaya buat tu, mai la hantar sket kat wa. Sangat dialu-alukan okayh. =P

Kalau dah buat lauk briyani ni, i'ouls biasanya masak nasi bukan nasi briyani pun. Tapi nasi hainan. So, kalau nak resepi nasi briyani memang i'ouls tak ada buat masa ni. Resepi nasi hainan ada. Nanti wa bagi dalam entri baru ye. Will be updated as soon as possible. =) 



@ cahaya.yang.satu @

Sunday, September 15, 2013

Do What You've To Do.

Bismillahirrahmanirrahim.

Hey guys!!! (waving) hehe.

It has been so long that I haven't post anything in my blog. Finally, I am currently in my final year semester 1!!!! Mixed feeling guys! Nervous+happy+worry+sad all in one. I just hope that Allah help me and ease my way to go through it. Currently busy preparing my research proposal which need to send next week after the presentation. Burn the midnight oil+petrol+diesel+ngv. Lol. Soooo., it will be just a short entry to be post. 

Ok, back to the title. Actually not much to say. Just wanna share a phrase.

"When you want to learn something. 
Just do what you've to do"

For me its a good phrase to be kept in my mind. I got it from my supervisor during I met her. After finished talk and discuss about my research proposal, she told me this. In fact, it is true. When you wanna learn something, you  just do what you've to do and not choosing what you like or what you dont like. 

Or the best way is, when you want to learn something, learn for the sake of Allah. Learn because you are eager to know something. For me, it can help me to become more focus. Furthermore, when you learn for the sake of Allah, it will be consider "pahala" (written to be as a good deeds and will be rewarded in hereafter) starting from you start study until you finish. As in Islam, anything that you do, depend on your intention (can refer to hadith riwayat al bukhari no 1, 54, 2529, 3898, 5070, 6689, 6953, Muslim no 1907, Abu Daud no 2201, al-Tirmizi no 1646, al-Nasa'i no 1/59-60, VI/158, Ibn Majah no 4227 and Ahmad no 1/25,43). 

Good intention = even you haven't done it yet = written as good deed = pahala = get reward from Allah
Bad intention = do as what you intent = written as bad deed = dosa = get punishment from Allah if you dont repent
(If you just intent but dont do yet, will not write as bad deeds)

May Allah always lead us on the right pathway which He pleased (redha). 

Ok. That's all for this entry.

(continue editing my research proposal)

Friday, June 14, 2013

Kenapa Kita Semua Sentiasa Memandang Ke Hadapan?

Bismillahirrahmanirrahim.

PERSOALAN :

1) Kenapa muka kita sentiasa menghadap ke hadapan, kenapa muka kita tak dicipta menghadap ke belakang?

2) Apa rasional muka diciptakan sebegitu rupa?

3) Apa rasionalnya melihat ke belakang, kiri dan kanan pada waktu dan keadaan yang tertentu sahaja, dan bukan setiap masa?


JAWAPAN :

Surah Al-A'araf (16-17)

Iblis menjawab, "Kerana Engkau telah menghukum saya tersesat, saya benar-benar akan (menghalang-halangi) mereka dari jalan Engkau yang lurus, (16) Kemudian saya akan mendatangi mereka dari MUKA dan dari BELAKANG mereka, dari KANAN dan dari KIRI mereka. Dan Engkau tidak akan mendapati kebanyakan mereka bersyukur (taat). (17)

Empat arah bisikan yang ditekankan oleh Syaitan adalah :

1) Depan : Meragukan tentang akhirat
2) Belakang : Merangsang cinta dunia
3) Kanan : Meragukan perintah agama
4) Kiri : Merangsang berbuat maksiat

Jawapan bagi persoalan pertama dan kedua:- 
Cuba bayangkan, kita berjalan ke hadapan tetapi muka menghadap ke belakang? Adakah kita akan sampai ke destinasi tepat pada masanya? Tepat lokasinya? Bagaimana pula dengan keadaan kita? Terjatuh? Tersadung? Rasionalnya, muka dihadapkan ke hadapan adalah untuk mengingatkan kita bahawa akhirat itu pasti akan tiba, maka janganlah kita senantiasa berpaling dari akhirat . Sentiasalah persiapkan bekalan untuk dibawa ke hari akhirat.

"Berbekallah, dan sesungguhnya sebaik-baik bekal adalah takwa. Dan bertakwalah kepadaKu wahai orang-orang yang berakal." (Al Baqarah, 197).

Kenapa muka tidak dihadapkan ke belakang? Jawapannya adalah manusia tidaklah sepatutnya sentiasa mengejar dunia, kerana makin dikejar dunia, makin jauh hakikatnya. Realiti sifat dunia yang sebenarnya adalah makin dikejar, makin jauh dan makin tidak cukup. Oleh itu, dinyatakan di sini bahawa kesenangan di dunia ini hanyalah sementara, namun dunia jugalah yang menjadi cita-cita dan tujuan hidup segelintir dari kita sehingga akan terlupa akhirat. 

"Katakanlah, kesenangan di dunia ini hanya sebentar dan akhirat itu lebih baik untuk orang-orang yang bertakwa dan kamu tidak akan dianiaya sedikitpun." (An Nisaa', 77).

Bagi persoalan ketiga :- 
Cuba bayangkan, kita sedang berjalan ke satu destinasi, tapi kita hanya memandang ke hadapan. Adakah kita dapat mengelak segala rintangan yang kita bakal tempuh di kiri, kanan dan belakang? Rasionalnya, kita juga hendaklah memandang ke belakang (dunia) namun bukanlah sampai mengagungkan dunia dan jangan pula sampai terleka. Hendaklah sentiasa kaitkan dunia ini dengan kebesaran Pencipta kepada dunia ini.

"Kehidupan di dunia itu tidak lain hanyalah kesenangan yang memperdayakan." (Ali I'mran, 185)

Memandang ke kiri pula adalah perlu agar kita sentiasa berjaga-jaga dengan bisikan yang mengajak kepada maksiat sehingga membuatkan dan menjadikan maksiat ini indah di mata manusia.

"Iblis berkata, Ya Rabb-ku, oleh sebab Engkau telah memutuskan bahawa aku sesat, pasti aku akan menjadikan mereka memandang baik (perbuatan maksiat) di muka bumi, dan pasti aku akan menyesatkan mereka semuanya." (Al Hijr, 39)

Pandangan ke kanan amatlah penting kerana di akhir zaman ini, manusia senang diragu-ragukan dengan perintah agama. Mereka akan merasakan bahawa hukum-hakam ini sebagai satu gurauan dan permainan dan membuatkan buat tak endah dengan hukum-hakam tersebut.

"Dan apabila kamu menyeru (mereka) untuk (mengerjakan) solat, mereka menjadikannya buah ejekan danpermainan. Yang demikian itu adalah kerana mereka benar-benar kaum yang tidak mahu menggunakan akal."

(Al Maidah, 58)

Kesimpulannya, kita hendaklah seimbangkan keperluan dunia, janganlah terlalu melebihkan dunia berbanding akhirat. Namun, kita juga perlu bijak merancang strategi untuk menangkis serangan bisikan syaitan yang sentiasa mengganggu kita dalam proses mendekatkan diri kepada Allah.

"Barangsiapa yang mengambil syaitan itu menjadi temannya, maka syaitan itu adalah teman yang seburuk-buruknya." (An Nisaa', 38)

"Syukur, Muhasabah, Istighfar".

Bahan Rujukan : 
1) Al-Quran Tajwid dan Terjemahannya
2) Tafsir Ibnu Katsir
3) Buku '24 Jam Melawan Syaitan'


*It is a good sharing. So I share with you* =)

Tuesday, June 4, 2013

The blinds went for outdoor

Bismillahirrahmanirrahim.

***Entri yang sudah sangat lama terbengkalai. Baru datang mood nak sambung taip habiskan entri ni. Sorry guys for delayed update. Cewaah perasan macam ramai readers pulak! Jemput baca kalau sudi. =P

170413. 

Its my practical day for orientation and mobility subject! So, our task for today is go to 1 Malaysia restaurant at Medan Tuanku and eat with blindfolded. I repeat blindfolded. The journey start from our campus which is located near to Chow Kit monorail station. Take monorail from chow kit to medan tuanku. Everything is done by ourself with assisted from the sighted guide. The sighted guide only assist on the pathway direction. Other than that, all by yourself. Go up using the escalator by yourself, buy the token by yourself, order menu by yourself and of course eat by yourself. Actually, its really exciting!

Sangat penat. Serius. Sangat penat sampai sakit-sakit bahu sebab lama ngendong beg. Pengalaman bertambah menarik bila dalam perjalanan pulang tu hujan turun dengan lebatnya. Waaaa, da macam dalam cite hindustan plak rasa. Kya kaaro haaei, kuch kuch hota heyyy.. =P

Ia memang pengalaman yang sangat berharga. Masa makan tu, rasa kurang best sangat la. Sebab kita dah biasa makan nampak kan. Sekarang ni mata kena tutup pulak. So, nikmat makan tu rasa macam kurang sket. Tak percaya? Cuba korang makan sambil mata ditutup. Dari mula makan sampai habis okayhh. Jangan separuh makan dah bukak mata plak. 

Soo..., below are few of our photos. 
Masa nak pergi tak sempat tangkap gambar sangat coz 
i am the one who became the blind person
Restoran Rakyat 1 Malaysia
Kedai ini memang sentiasa ramai orang.
 Bukti hujan lebat petang tu. Chow Kit --> banjir
 Compilation of some pictures. 
Ada tercampur dengan gambar masa latihan escalator.
Chow Kit monorail 
The flower.

Plus, here are also pictures for escalator training before we went for outdoor practical.

On the way to LRT Kg Baru.
Ok, dia memang gila camwhore. Hehe
The man.
They look sooo happy! 
Bendera itu tiada kena-mengena dalam ini kisah.
Here we are!!!
The gateway.
Practising.
Up up with the escalator. Off we go!!!
Sebelum balik. Pekena pisang goreng sket.
Tajaan diri masing-masing.

Conclusion: Blind or low vision people is actually can travel anywhere. They just need to know how. Appreciate and be thankful to what you have right now.


@ cahaya.yang.satu @

Thursday, May 23, 2013

The Baby & Oral Motor Stimulation

Bismillahirrahmanirrahim.

You know what? Today 22.5.2013 (Wednesday) is my first time eva in my paeds posting, to hold a premature baby. Premature baby okayhh, yang masih kat dalam wad tu. *eksaited plak*

Ini bukan baby itu.

Ok at first memang nebes giler. Yela anak orang kan. Kalau anak sendiri mungkin tak nebes sangat *Eh!* Malam tadi tidur tak lena la. Memikirkan hal ini. Malam tadi beriya search the correct way to hold a premature baby *okayhh ini hanya hiperbola*. Malam tadi sibuk search information about oral motor stimulation. Sebenarnya hari isnin dah ada naik wad. So, memang ada 1 baby ni has weak orofacial muscle control. So, she has problem in feeding (minum susu). Weak jaw movement, tongue movement, biting reflex, sucking reflex, suckling reflex and swallowing reflex. Therefore, she is currently drink milk through tube. And my therapist said, next time if I follow her to ward she want me to perform the oral motor stimulation to that baby. So, here is short information based on few references that I read. Feel free to read ya. =)

What is oral motor stimulation?
  • Activities that involve sensory stimulation to or actions of the lips, jaw, tongue, soft palate, larynx, and respiratory muscles which are intended to influence the physiologic underpinnings of the oropharyngeal mechanism and thus improve its function
  • May include active muscle exercise, muscle stretching, passive exercise and sensory stimulation.


Who need this stimulation?
Those who has oral motor disorder:
  • Poor strength and coordination of lips, tongue, and jaw
  • Poor speech clarity (muddled speech)
  • Poor muscle tone in face (muscle appear to be sagging)
  • Drooling (air liur meleleh)
  • Difficulty with chewing & swallowing (feeding problem)
  • Voice changes (speech sound hoarse/nasal/soft)
  • Unable to perform coordinated oral movement

How to perform?
Need to done from external to internal area. The stimulation start from outside of the cheek, inner cheek, gum (gusi), palate (lelangit) and tongue.

***CAUTION: Don't touch straightly to the mouth. Coz afraid if the baby has hypersensitivity on their mouth area. Therefore, start from cheek.
  1. Using index finger, stroking both cheek from lateral side of cheek towards mouth area
  2. Tapping around mouth area
  3. In circular motion, insert your little finger into the mouth to stimulate the masseter muscle (muscle at cheek) from inside the mouth
  4. Rub your little finger at lateral gum and molar (place before the teeth come out) area
  5. Quick swipes (few times) across the palate form left to right
  6. Stroke the tongue tip. Move the finger to the midline of tongue (half way back and press down gently). Don't go too far. It will cause gagging to the baby.
  7. Before any repetition, allow the baby to suck first then repeat above steps
Duration?
10 - 15 minutes for one  session. Repeat 5 times for each area that you stimulate.

When to peform?
Can be done before and after meal.
Should be done 45 minutes after meals to avoid vomiting reflex 

At first, untuk stimulate inner mouth tu wa guna jari telunjuk. Its quite big for the baby. Yela, dah la mulut dia comel je cenonit. So, guna lah jari kelinking aka pinky finger aka little finger ya. Anyway, it is a good experience for me to try. And I did it. I did the exercise to the baby! Weee~ Usually, dulu kalau ada saudara-mara yang baru bersalin, lepas sebulan or dah besar sket baru wa pegang baby tu. Dulu-dulu la mak wa tak bagi pegang sebab wa kecil lagi. Baby tu lagi la kecik. Seriously, when I hold the baby, naluri keibuan pun timbul *cewahh*. Its very nice to feel the reflex from the baby when I insert my fingers into her mouth. The way the baby suck my fingers, got to feel baby tongue movement with her tiny little mouth. ^_^

Ok, thats all for today. Mungkin ada yang wa tulis tu tak faham sangat, boleh la search untuk baca lebih lanjut. Especially oral motor stimulation for toddler or preschool age or school age. =)

p/s: Cara yang wa bagi kat atas tu suitable for infants. Untuk yang da besar pun boleh buat. Cara lebih kurang sama cuma ada lagi aktiviti tambahan boleh buat. Contohnya,buat fish mouth, main tiup belon sabun dan etc.

Macam ni la main tiup belon sabun. 
Boleh merangsangkan otot muka in a more fun ways with the kiddo.


Fish mouth

 
Alololo, chomey nye dia


@ cahaya.yang.satu @

Saturday, May 18, 2013

Orthopedic & Surgical Placement

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum! Hye! ^_^

*masih rasa eksited + happy. mungkin kesan daripada makan aiskrim semalam yang masih melekat ke hari ini. haha*

pakcik aiskrim + tukang belanja = dapat aiskrim free
me + aiskrim = extra happy ^_^
3 minggu yang lepas, bermulalah posting wa sebagai terapis pelatih untuk subjek ortopedik dan surgeri. Then, tambah lagi 2 minggu untuk pediatrik (bahagian kanak-kanak). Pada mulanya nebes jugak sebab dah lama tinggal kan orto..Huhu. Posting untuk orto sebelum ini masa tahun 2 semester 2. Sekarang tahun 3 semester 2. Bayangkan lebih kurang setahun dah tinggalkan? Soo., sebagai jalan penyelesaian, wa pun menelaah la kembali nota-nota lama berkaitan dengan ortopedik kes. 

Semalam hari terakhir wa dekat orto. Sedih pulak rasa. Sebab lepas ni dah tak ada dah lagi placement orto. Untuk time belajar ni la. Kalau bekerja tu lain hal plak ye. Sebelum ni untuk orto wa dapat kat Hospital Tengku Ampuan Rahimah (HTAR). Kali ni plak dekat Hospital Kuala Lumpur (HKL). Terbaikkkk~ Coz dua-dua hospital ni merupakan hospital tersibuk dan ramai pesakitnya. Jadi, sesiapa nak berposting di hospital sebegini haruslah bersiap sedia dari sudut mental dan fizikal. 


The new building of HKL. 
Di kala waktu rehat. Kalau bukan waktu rehat. Memang ramai. 

Bersama coursemate makan sedap jap selepas tamatnya posting orto.

Penat. Memang penat. Mana ada kerja yang tak penat oooii. Tapi, demi nak mendapatkan ilmu wa sanggup dan bersyukur kerana dapat hospital yang sentiasa sibuk sebab banyak benda dapat belajar. Banyak benda yang wa belajar. Wa dimaipulasikan oleh pesakit pun ada. Haha. Kes-kes yang tak pernah dengar sebelum ni pun ada jumpa. Contohnya, degloving injury, distal radial ulnar joint disruption. Bila menceburkan diri dalam bidang macam ni, macam-macam jugak cerita orang kita boleh dengar dan lihat live dari klien sendiri. Ada yang eksiden, kena tetak dengan orang bawah, ada yang konon nak jadi heroin tapi tak jadi (ini kenyataan dari klien sendiri masa dia cerita balik. hehe). Kesan kecederaan dan proses pemulihan tu kita boleh nampak.

Bagi mereka yang tak boleh tengok luka teruk-teruk tu. Tapi telah berada or ingin memilih bidang-bidang yang melibatkan anda terus dengan klien, sila desensitize dulu diri anda. Maksudnya biasa-biasakan unutk tengok luka terbuka yang serius or teruk okayhh. Yang masih fresh, baru and basah. Jangan jadi macam wa. Boleh plak nak pengsan time pergi naik wad. Haha. Bila naik wad, of kos la kebanyakannya luka masih basah. Kalau dah kering tak ada nya dorang nak duduk kat wad lagi.

So..., sepatutnya hari itu naik wad untuk tengok 5 orang klien dengan terapis. Tapi, wa hanya berjaya tengok 3 orang aje. 

Klien pertama: 
Steady lagi sebab luka dia berbalut. Ok la, kita buat passive training and educate dia untuk buat jugak pergerakan untuk setiap sendi (joint). Joint bila lama kita tak gerakkan ia akan jadi keras dan susah untuk buat pergerakan. Sebab itu walaupun sakit, kena jugak buat pergerakan supaya sendi tak jadi keras. Masa ini, terapis yang buatkan dulu. 

Klien kedua:
Steady jugak lagi. Tapi kali ini klien ni, luka dia belum dressing. Soo., luka tu hanya beralaskan gauze. Untuk klien ni, lukanya memang basah lagi, boleh nampak isi dalam. Klien ni kecederaan pada middle and proximal phalanx of index finger. Then, kali ini terapis suruh wa yang buat passive training kat jari dia. Wa pun dengan penuh semangat menyarungkan glove pada kedua-dua tangan wa bagi mengelakkan infection pada klien dan wa sendiri. Memegang jari telunjuk pakcik tu. Dan membuat passive training. Ajar tendon gliding exercise dan terangkan mengapa kita perlu buat sedemikian. Selesai. Go to the next klien. 

Klien ketiga:
Dah start rasa lain. Badan tiba-tiba mula rasa tak selesa. Ok tak pe boleh tahan lagi. Kali ni, kes tendon cut on right hand dan fracture on left hand. Luka berbalut. Ok la tu. Wa boleh tahan. Sama jugak passive training and educate klien. Time naik wad kena pakai white coat tau. So, white coat wa, wa butangkan separuh.  Hampir nak selesai sesi dengan klien ni, wa dah macam tak boleh tahan. Konon cuba nak bertahan, wa bukak semua butang. Gerakkan badan sket supaya tak dalam posisi statik. Tapi, badan dah rasa makin ringan, tak selesa sangat, berpeluh tiba-tiba, tekanan darah rasa macam jatuh mendadak. Ok tak boleh tahan dah. Wa terus duduk. Terapis tengok dah pelik. Wa terus pergi pantri wad, cari air or anything yang boleh stabilkan balik badan wa. Nak buat milo rasa macam dah tak larat. Wa ambil air kosong, minum dan duduk sekejap. Masih tak ok. Muka masih pucat. Alhamdulillah ada staff kat situ ada gula-gula. Gula-gula mentos yang mint. Actually wa tak minat sangat gula-gula mint ni. Tapi dah dalam kes darurat kan, ambil jela. 2 biji dia bagi. Kunyah-kunyah dan duduk. Terapis sibuk call Occupational Therapy (OT) department dah. Takut apa-apa lebih serius berlaku kan. Wa plak masih cuba untuk stabilkan semula sistem badan. Alhamdulillah getting better and stable. Berjalan menuju ke terapis yang sedang menelefon OT department. Wa pun cakap "Saya dah ok dah. Boleh sambung balik untuk tengok klien lain". Tapi.., dia suruh wa balik sebab takut wa pengsan lagi. Yela mana tau jap lagi ada luka terbuka lagi ke kan, tak ke naya. Kita nak pergi rawat orang tapi kita yang pengsan. Camna tu? Hehe.

Soo., hari tu wa berjaya tengok 3 klien je. Terapis semua baik-baik. Tak lokek ilmu. Of kos la bila salah or apa-apa kita tak tahu kena la tegur. Tegur supaya kita belajar lebih peka dan tahu reason kenapa kita buat sesuatu tu. 

p/s: Ingat ye, siapa-siapa yang rasa-rasa ada mengalami situasi seperti diatas, dah masuk plak dalam bidang sains kesihatan yang memerlukan anda memberi khidmat secara direct kepada klien masa dekat wad, sila desensitize yourself. =))

Its a great experience. Isnin ni mula kat pediatrik pulak. Hope everything will be okay. Rabbi yassir wala tua'ssir. Rabbi tammim bi khair.

Alhamdulillah dapat buat banyak splint!
My partner of le posting

Orthopedic team for occupational therapy department

*Terima kasih banyak-banyak yang tidak terhingga kepada semua terapis, staff, klien-klien jugak yang banyak membantu dan mengajar diri ini. Segala ilmu akan dimanfaatkan dan ditambah baik.*

@cahaya.yang.satu@

Sunday, May 12, 2013

Seketul Daging

Bismillahirrahmanirrahim.

Manusia.

Sikap, ragam dan karenahnya berbagai.
Kadang kala sukar untuk dibaca/diramal.

Pabila nafsu bertuhan di hati,
Pabila dunia yang kau agungkan,
Kau tinggalkan Allah,
Kau berani melakukan dosa,
Kau berani melakukan maksiat,
Kau berani melakukan kemungkaran.

Tinggalkan solat,
Menipu orang,
Pentingkan diri,
Memfitnah,
Suka menyalahkan orang lain,
Suka memburukkan orang lain.

Hidup jadi serabut,
Hidup rasa tak tenang,

Kerna apa?

Kerna ada yang lapar.

Apakah ia?

Itulah hati.

-----------------------
Peliharalah hati kamu sebaik mungkin. 

Benar. 
Sebagai permulaan ia memerlukan mujahadah yang tinggi. 
Mohonlah pertolongan dariNya moga diberi kekuatan untuk memeliharanya dan istiqamah melakukannya. 
Sesungguhnya Dialah jua sebaik-baik penolong. 

Berusaha selagi mampu.
Mencari makna sebuah kehidupan.


110513 | 11.53 pm
@ cahaya.yang.satu @

Saturday, April 27, 2013

Time Flies~

Bismillahirrahmanirrahim. 

Sebenarnya wa ada nak post pasal trip berjalan ke Restoran 1 Malaysia menggunakan pengangkutan awam. Tapi tak post2 lagi. Haihh~ So.., macam biasa la. Sebenarnya ia sebahagian daripada komponen ynag perlu diselesaikan bagi subjek Orientasi dan Mobiliti. Berjalan sambil mata ditutup dan berbekalkan sebatang white cane. Kitorang buat trip ni pada hari Khamis yang lalu bersamaan 18 April 2013. Wa cuba untuk post pasal trip ni secepat yang mungkin ye wahai readers. *perasan konon ramai sangat readers nye. haha* 

Just nak cakap kat sini yang today is my last day of lecture for year 3 semester 2. Cepatnya masa berjalan??????? Rasa macam baru dua tiga hari yang lepas update post pasal new semester begin..Why soooo fast?? *STRESS* Minggu depan bermulanya posting selama sebulan di Hospital Kuala Lumpur. Moga Allah permudahkan segala urusan posting ku, urusan 2 case study ku semasa posting nanti, dipermudahkan urusan viva Orthopedik ku selepas tamat posting nanti. Dannnnnn, dipermudahkan wa untuk menduduki peperiksaan akhir bagi tahun 3 semester 2 ini.  

VIVA tu dia lebih kurang macam kes studi. Tapi bezanya everything was done on that day to the REAL PATIENT by yourself. Everything. And I repeat, to the REAL PATIENT okayy. You are only given about 45 minutes to complete it. History taking, assessment and perform some intervention if you have time or you can just plan the intervention. Then, present it using the model, frame of reference that you choose. Quite tough coz everything was done within the 45 minutes. But, hope that my case study during posting and posting itself will help me to improve the skills.

Rabbi yassir wala tua'ssir. Rabbi tammim bi khair.

*Masa itu ibarat pedang. 
Jika kau tak mendahuluinya, ia akan membunuh mu*


@ cahaya.yang.satu @

Wednesday, April 10, 2013

Aku dibutakan

Bismillahirrahmanirrahim.

Sepanjang 5 semester yang wa tempuhi (dan sekarang ni semester 6) wa rasa subjek orientasi dan mobiliti yang paling mencabar. Kami akan dibutakan seketika untuk berlatih berjalan secara perseorangan. Mula-mula ada la member yang guide (sighted guide). Tapi bila waktu ujian mobiliti atau juga dikenali sebagai drop off everything is by yourself. Drop off tu maksudnya wa akan ditinggal di tempat-tempat tertentu dan diminta untuk pergi ke sebuah destinasi. Hanya end point yang akan diberitahu. 

Wa dimana? Bagaimana nak pergi? Semuanya atas wa sendiri. Lu buat la sendiri (tagline Nabil yang di'modified'). Tak ada orang bantu. Tapi tempat untuk drop off tu sebenarnya tempat-tempat yang dah berlatih sebelum ni. Kira sudah di'familiar'kan sebelum ni. Tinggal visual memory kita ingat atau tak jela mana jalan yang kita nak guna. Pandai-pandai la nak hidup.

Dan sepanjang proses pembelajaran ini, ada la jugak dapat persepsi beberapa pihak yang melontarkan isu,  

"Apa yang korang buat ni? Untuk apa?" 

"Apa benefit korang belajar macam ni ea?" 

"Haaa, main-main la jadi buta. Esok pagi bangun buta betul-betul baru tahu" 

-_-"

Berpanas, berhujan. Latihan tetap diteruskan.

Melintas sambil mata ditutup. Hanya tongkat disediakan. 
Tika ini deria pendengaran sangat penting. Ada berani?

Awal-awal latihan dulu

Perlu dijelaskan disini kami belajar bagi membantu orang lain di masa hadapan. Entah-entah mungkin, anda yang melontarkan perkara sedemikian yang akan kami bantu. Membantu mereka yang memerlukan. Mungkin keadaan seperti buta sejak lahir, buta disebabkan kemalangan, kurang daya penglihatan itu tak berlaku dalam konteks atau lingkungan kehidupan individu itu sendiri. Tanpa memahaminya, terus buat konklusi dan berpegang terus pada persepsi negatif. Sebab itu kita memandang remeh, memperlekeh atau mempersoalkan apa yang kami lakukan. 

Bertanya jika tak tahu.
Bertanya jika inginkan kepastian.
Jangan mudah buat kesimpulan sendiri jika kita tak benar-benar memahaminya.
Jadilah individu yang berfikiran positif, bukannya pesimis. 

Hargailah nikmat penglihatan yang Allah beri kepada kita. Gunakan dan manfaatkan ia sebaiknya kerna nanti pasti akan dipersoalkan di akhirat kelak.

Kat bawah ni sebahagian gambar tugasan yang perlu diselesaikan. Tactile map assignment. Kami diminta menyediakan peta jalan yang kami guna ketika berlatih pada awal-awal latihan dulu. Peta yang perlu dihasilkan bukan peta biasa. Perlu ada perbezaan permukaan agar mereka yang blind or low vision boleh memahaminya menggunakan deria sentuh mereka. Kira, buat peta anggap macam kita yang mengalami masalah tu. So, baru boleh tahu kita faham ke tak peta yang kita buat tu.

Sebahagian peta by me. 
Lagi sebahagian diselesaikan by my partner.

My part untuk diletakkan dalam petunjuk.
Zoom in. Close up. 
*yang macam uncang kecil tu, 
it is a fire extinguisher comel tak?* hehe

Full version of our tactile map. 
Atas tu petunjuk. Bawah adalah peta penuh.

My OT badge. Tapi 3 orang lagi tak ada.
Us. The Occupational Therapy to be.

@cahaya.yang.satu@

*entri terbengkalai --> dah lama siap tapi baru post*

Demi Sesuap Nasi

Bismillahirrahmanirrahim.

Situasi: Selesai urusan jual beli air


Pakcik: Moga anak berjaya dalam pelajaran.
Aku: Ameen. Terima kasih pakcik. Moga bisnes pakcik bertambah maju.
Pakcik: Maju macam mana. Nak berniaga tapi apply lesen berniaga tak dapat. Nak buat macam mana. Nak tolak ke sana ke mari. Bukan senang. Penat.
Aku: *speechless* 


Pendapatan bekerja dengan cara begini mungkin tak menentu. Mungkin hari minggu atau jika ada event apa-apa baru banyak sedikit untung yang dapat. Namun, respect dengan pakcik ni sebab masih ingin bekerja bagi menyara keluarga serta meneruskan kelangsungan hidup. 

Kadang menerusi cerita hidup manusia yang pelbagai ini membuatkan aku sedar dan mengajar aku supaya sentiasa bersyukur dengan apa yang aku ada. 

Dalam hidup kita perlu berpijak di atas bumi yang nyata. Tak semua yang kita inginkan kita akan dapat. Kadang kita telah berusaha. Namun mungkin rezeki bukanlah untuk kita. Jadi, perlu usaha lebih bagi mendapatkannya. 

Bagi mendapatkan duit untuk sesuap nasi, pelbagai cara orang lakukan. 

Ada yang dengan cara yang betul.
Ada juga dengan cara yang salah.
Ada dengan cara mudah. 
Ada dengan cara susah. 

Semuanya berbalik pada rezeki kita serta usaha yang kita lakukan. Pada pandanganku, rezeki yang sedikit tapi ada keberkatan adalah lebih baik daripada rezeki yang banyak tapi tak ada keberkatan. 

Kenapa tak ada keberkatan? 

Mungkin kita curi tulang semasa bekerja? 
Mungkin kita tak jaga solat fardhu?
Mungkin kita tak mengeluarkan zakat? 
Mungkin kita bekerja dalam medium yang melanggar batasan syariat? 

Jaga solat fardhu, bersyukur, bersedekah serta keluarkan zakat. 

Tak semua rezeki yang Allah bagi pada kita adalah hak milik mutlak kita seorang sahaja. Ada bahagian orang lain punya jugak sebenarnya. So, perlu dikongsi kepada yang lain. Sebab tu digalakkan bersedekah dan wajib mengeluarkan zakat. Barulah berkat. ^^,


@cahaya.yang.satu@

*entri terbengkalai --> dah lama siap tapi baru post*

Tuesday, April 9, 2013

Kerja Dalam Kumpulan

Bismillahirrahmanirrahim.

Kerja dalam kumpulan.

Perlulah ada kerjasama. 
Perlulah ada rasa bertanggungjawab walaupun anda bukan ketua. 
Jangan ada perasaan pentingkan diri. 

Sebab apa? 

Sebab kita kerja dalam satu kumpulan. Bila kata kerja dalam kumpulan, pasti kerja itu perlu dilakukan bersama. Kerna apa? Kerna nanti markah yang dinilai juga ada terselit markah berkumpulan. Bukan hanya markah individu sahaja. 

"aku hanya nak kerja yang senang" 

Jika itu yang kau mahukan dalam sebuah kumpulan. Engkau silap. Engkau tidak akan menemuinya Kerna itu kerja persendirian. Jangan disebabkan engkau, semua yang lain terjejas. Buat kerja tiada rasa gembira. Tapi dipenuhi dengan untaian rasa tidak puas hati.

Masing-masing juga punya komitmen yang lain. Kerna bukan hanya engkau sahaja yang bergelar pelajar. Insan lain juga masih bergelar pelajar.

Buangkan sikap mementingkan diri. Usah ego tak bertempat. Bila diberi tugasan, selesaikan dengan sehabis baik yang engkau boleh. Bukan pula menolak kerja kepada orang lain.




p/s: Yang ringan sama dijinjing. Yang berat sama dipikul


@cahaya.yang.satu@


*entri terbengkalai --> dah lama siap tapi baru post*

Saturday, March 2, 2013

Semester 2 Year 3

Bismillahirrahmanirrahim. 

Tadaaaa!! Again, new semester begin! Tahun 3 sudah. *rasa makin menua* Mungkin agak lambat sedikit update coz sekarang dah minggu kedua pembelajaran dah sebenarnya. Tak ape. Nak jugak tulis.

Soo.., subjects will be take for this semester are:

  • NNNK3025 Penempatan Klinik Ortopedik Dan Surgeri
  • NNNK3084 Pediatrik
  • NNNK3044 Terapi Carakerja Pediatrik
  • NNNK3064 Orientasi Dan Mobiliti

Semua kredit besor-besor. Harap semuanya berjalan dengan lancar dan dipermudahkanNya. Doakan saya ye. 
Eh, mana boleh. Kalau memang gifted, itu lain cerita. 

 
Yes, I can!

Ilmu. 

Bayangkan cawan dan air. Anggap dirimu adalah cawan dan ilmu itu air. Air sifatnya mengalir. Tuangkan air ke dalam cawan. Tuang sahaja air itu berterusan. Walaupun cawan itu penuh, air masih mengalir hingga mencurah-curah, melimpah-limpah. Betul tak? Dari analogi ini, ia menunujukkan ilmu itu tak kan pernah habis. Lagi banyak yang kita belajar. Lagi banyak sebenarnya yang kita tak tahu. 

Yang penting, sebelum nak mulakan study niatkan dalam hati:
 

"sahaja aku menuntut ilmu kerana Allah Taa'la".

Moga sepanjang kita belajar itu, ia menjadi ibadah. Kan segalanya bermula dengan niat. Ibadah itu bukan sahaja tertumpu kepada solat dan puasa. Tapi semua aktiviti dalam kehidupan seharian kita itu adalah ibadah. Jika diniatkan kerana Allah. 

Ilmu perlu sentiasa dicari. Tiada had umur bagi menuntut ilmu. 

------------------------------------------------------

"Ya Allah moga Kau permudah, terang dan lapangkan hati ku agar mudah untuk menerima ilmuMu. Moga Kau kuatkan daya ingatan ku, daya kefahaman ku, kuatkan semangat ku untuk belajar bersungguh-sungguh dan berilah aku kekuatan untuk fokus ketika menuntut ilmu".

No worry. There will always be other ways.

"Obstacles dont have to stop you. 
If you run into a wall, dont turn around and give up. 
Figure out how to climb it, go through it, or work around it"


Nothing much to say. Ok bye, assalamualaikum. =)


@ cahaya.yang.satu @