Saturday, December 15, 2012

Mengapa yahudi bijak?

Bismillahirrahmanirrahim.

Rasulullah SAW sebaik2 ikutan, mungkin kisah kejayaan Yahudi ini boleh menjadi pengajaran kepada kita bahawa perlunya kita mempelajari dan mengamalkan sunnah2 Rasulullah. Malangnya Yahudi yang banyak mengikut cara pemakanan Rasulullah sehingga banyak manfaat yang mereka peroleh.

Maka, kisah kejayaan mereka yang betul-betul depan mata kita pada hari ini, sepatutnya telah membuang seluruh perasaan ragu-ragu kita terhadap kehebatan dan keagungan yang ada pada sunnah Nabi Muhammad SAW.

Dan inilah tujuan sebenar pos saya ini, tiada niat untuk mengajak anda semua meniru seluruh cara hidup Yahudi, tetapi mengajak anda semua supaya sama-sama berfikir tentang kesungguhan mereka mengkaji Sunnah Nabi Muhammad dan mengamalkannya sehingga bangsa mereka jauh terkehadapan berbanding bangsa-bangsa lain.

By: Dr stephen Carr leon 

Mengapa Yahudi Bijak? Setelah berada 3 tahun di Israel kerana menjalani housemanship di beberapa hospital di sana, ada beberapa perkara yang menarik dapat saya perhatikan untuk dijadikan tesis ini, iaitu “Mengapa Yahudi Bijak?”.

Memang tidak dapat dinafikan ramai cendekiawan berbangsa Yahudi dari segala bidang, engineering, muzik, saintis dan yang paling hebat ialah bidang perniagaan, di mana ia memang paling tersohor. Hampir 70% perniagaan di dunia dikuasai oleh kaum Yahudi, dari kosmetik, pakaian, pemakanan, senjata, perhotelan, perfileman di Hollywood dan sebagainya.Ketika tahun kedua, akhir bulan December 1980 dan sedang saya menghitung hari untuk pulang ke California saya terfikir apakah sebabnya kaum Yahudi begitu pintar? 

Kenapa tuhan memberi kelebihan kepada mereka? Apakah ini suatu kebetulan? Atau olah manusia sendiri? Adakah bijak boleh dijana? Seperti kilang pengeluaran?Maka saya pun tergerak membuat tesis untuk Phd saya, di samping kebaikan untuk umat sejagat dan dapat hidup secara harmoni. Untuk pengetahuan anda tesis yang saya lakukan ini mengambil masa hampir lapan tahun, ini kerana untuk mengumpulkan data-data yang setepat mungkin.

Antara data-data yang saya kumpulkan ialah pemakanan, adat resam, ugama, persiapan awal untuk melahirkan zuriat dan sebagainya dan data-data tadi saya cuba bandingkan dengan bangsa dan kaum-kaum lain.Marilah kita mulakan dengan persiapan awal melahirkan zuriat. 

Di Israel, setelah mengetahui yang sang ibu sedang mengandung, pertama kali saya perhatikan ialah, sang ibu akan sering menyanyi dan bermain piano dan si ibu dan bapa akan membeli buku metamatik dan menyelesaikan masalah metamatik bersama suami, saya sungguh hairan kerana teman saya yang mengandung sering membawa buku metamatik dan bertanya kepada saya beberapa soalan yang beliau tak dapat menyelesaikanya, oleh kerana saya memang minat tentang metamatik, tentu saja dengan senang saya bantu beliau. Saya bertanya kepada beliau, adakah ini untuk anak kamu?

Beliau menjawab, “Ya, ini untuk anak saya yang masih di dalam kandungan, saya sedang melatih otak beliau, semuga ia menjadi genius apabila dewasa kelak” Perkara ini membuat saya tertarik untuk mengikut perkembangan beliau seterusnya. Berbalik kepada metamatik tadi, tanpa merasa jemu beliau membuat latihan metamatik sehingga beliau melahirkan anak.Seperkara lagi yang saya perhatikan ialah pemakanan beliau, sejak awal mengandung beliau gemar sekali memakan kacang badam dan korma bersama susu , dan untuk tengah hari makan utama beliau ialah roti dan ikan tanpa kepala bersama salad yang digaul dengan badam dan berbagai jenis kekacang, menurut beliau daging ikan sungguh baik untuk perkembangan otak dan kepala ikan mengandungi kimia yang tidak baik yang dapat merosakkan pengembangan dan penumbuhan otak anak di dalam kandungan. 

Menurut beliau ini adalah adat orang-orang yahudi ketika mengandung dan ianya menjadi semacam kewajipan untuk ibu-ibu yang sedang mengandung mengambil pil minyak ikan.Ketika saya diundang untuk makan malam bersama orang-orang Yahudi, perkara pertama yang saya perhatikan ialah menu mereka. Setiap undangan yg saya perhatikan ialah mereka gemar sekali memakan ikan (hanya isi atau fillet) dan biasanya daging tidak akan ada bersama di meja jika ada ikan, menurut mereka, campuran daging dan ikan tak elok dimakan bersama. Salad dan kacang adalah suatu kemestian, terutama badam.

Seperkara yang pelik ialah mereka akan memakan bua- buahan dahulu sebelum memakan hidangan utama. Jangan terperanjat jika anda diundang ke rumah Yahudi anda akan dihidangkan buah-buahan dahulu. Menurut mereka, dengan memakan hidangan kabohidrat (nasi atau roti) dahulu kemudian buah-buahan, ini akan menyebabkan kita merasa ngantuk dan lemah dan payah untuk memahami pelajaran di sekolah.Di Israel, merokok adalah taboo, apabila anda diundang makan di rumah Yahudi, jangan sekali kali merokok, dan tanpa malu mereka akan menyuruh anda keluar dari rumah mereka dan merokok di luar rumah mereka. Menurut saintis di Universiti Israel, siasatan menunjukkan nikotin dapat merosakkan sel utama pada otak manusia dan akan melekat pada genes, ini bermakna keturunan perokok bakal membawa generasi yg cacat otak (bodoh atau lembab).

Suatu penemuan yg dahsyat ditemui oleh saintis yg mendalami bidang genes dan DNA. Para perokok harap ambil perhatian. (Ironinya, pemilik pengeluar rokok terbesar adalah…… tekalah sendiri..!)Perhatian saya selanjutnya ialah melawati tadika mereka, Pemakanan anak-anak tadi cukup dikawal, makanan awal ialah buah buahan bersama kacang badam, diikuti dengan menelan pil minyak ikan (code oil lever) Di dalam pengamatan saya, kanak Yahudi sungguh bijak dan rata-rata mereka memahami 3 bahasa iaitu Hebrew, Arab dan Inggeris dan sedari awal lagi mereka telah dilatih bermain piano dan violin, ini adalah suatu kewajipan. Menurut mereka bermain musik dan memahami nota-notanya dapat meningkatkan lagi IQ kanak-kanak dan sudah tentu bakal menjadikan budak itu bijak.Ini menurut saintis Yahudi, gegaran musik dapat stimulate (semacam senaman untuk otak) maka itu terdapat ramai sekali genius musik terdiri dari kaum Yahudi.Seterusnya ke darjah 1 hingga 6, anak anak Yahudi akan diajar metamatik berkonsepkan perniagaan dan pelajaran sains amatlah diberi keutamaan. Di dalam perhatian peribadi saya, perbandingan dengan anak anak di California, ianya jauh berbeza tentang IQ dan boleh saya katakan 6 tahun kebelakang!!!.

Segala pelajaran akan dengan mudah ditangkap oleh anak Yahudi. Selain dari pelajaran tadi sukan juga menjadi kewajipan bagi mereka dan sukan yg diberi keutamaan ialah memanah, menembak dan berlari, menurut teman saya ini, memanah dan menembak dapat melatih otak memfokus sesuatu perkara disamping mempermudahkan persiapan untuk perhidmatan negara.Selanjutnya pemerhatian saya menuju ke sekolah tinggi (menengah) di sini murid-murid ditekan dengan pelajaran mata sains dan mereka digalakkan mencipta produk, segala projek mereka walaupon kadangkala kelihatannya lucu dan mengarut, tetap diteliti dengan serius apatah lagi ianya berupa senjata, perubatan dan engineering, idea itu akan dibawa ke institute tinggi di Politeknik dan Universiti.Satu lagi yg di beri keutamaan ialah fakulti perniagaan. 

Saya sungguh terperanjat melihat mereka begitu agresif dan seriusnya mereka tentang perniagaan. Di akhir tahun di universiti, para penuntut di bidang niaga dikehendaki melakukan projek dan mempraktikkannya dan anda hanya akan lulus jika kumpulan anda (10 pelajar setiap kumpulan) dapat keuntungan sebanyak $US1juta! Anda terperanjat? Itulah kenyataan, dengan rangkaian seluruh dunia dan ditaja sepenuhnya oleh syarikat milik Yahudi, maka tidak hairanlah mereka dapat menguasai ½ perniagaan di dunia! Siapakah yg mencipta design Levis yg terkini?

Ianya dicipta di Universiti Israel oleh fakulti bisnes dan fesyen.Pernahkah anda melihat cara orang Yahudi melakukan ibadah mereka? Salah satu caranya ialah dengan menggoyangkan kepala mereka, menurut mereka ini dapat mengaktifkan otak mereka dan menambahkan oksijan di kepala, banyak ugama lain di Timur Tengah, seperti Islam juga ada menyuruh umatnya menunduk atau menggoyangkan kepala, ini guna dapat mensimulasikan otak kita supaya bertambah aktif. 

Lihat orang orang Jepun, mereka sering menunduk-nundukkan kepala dan ianya sebagai adat. Ramai orang orang Jepun yg pandai? Adakah ianya sebagai kebetulan? Kegemaran mereka ialah sushi (ikan mentah). Adakah ini kebetulan? Fikirkanlah!Berpusat di New York, Dewan perniagaan Yahudi bersedia membantu mereka yg berminat untuk melakukan bisnes (sudah tentu untuk Yahudi sahaja) jika mereka ada idea yg bernas, jawatan kuasa akan memberi pinjaman tanpa faedah dan pentadbir dari jawatan kuasa tadi akan bekerjasama dengan anda untuk memastikan yg perniagaan mereka menurut landasan yg betul.

Maka itu lahirlah Starbuck, Dell Computer, Coca-cola, DKNY, Oracle, Perfileman di Hollywood, Levis, Dunkin Donut dan ada beratus kedai ternama di bawah naungan dewan perniagaan Yahudi di New York. Graduan Yahudi dari fakulti perubatan New York akan disarankan untuk mendaftar di persatuan ini dan digalakkan memulakan klinik mereka sendiri dengan bantuan wang tanpa faedah, barulah saya tahu mengapa hospital di New York dan California sentiasa kekurangan doktor pakar.

Kesimpulannya, pada teori saya, melahirkan anak dan keturunan yang bijak boleh dilaksanakan dan tentunya bukan semalaman, ianya memerlukan masa, beberapa generasi mungkin? Persiapan awal adalah ketika sang ibu mengandung, galakkanlah si ibu melakukan latihan matematik yg mudah tetapi konsisten di samping mendengar musik klasik. Seterusnya ubahlah cara pemakanan, makanlah makanan yg elok dan berkhasiat yg baik untuk otak, menghayati musik sejak kecil adalah baik sekali untuk penumbuhan otak kanak-kanak, dengan bermain piano dan violin sudah tentu dapat melatih anak-anak mencerdaskan otak mereka demikian juga sukan yg memerlukan konsetrasi yg tinggi, seperti memanah, bola keranjang, dart dan menembak.

Merokok menjanjikan generasi yg moron (goblok) dan sudah tentu genes bodoh akan mengikut ke generasi si perokok. Lawatan saya ke Singapore pada tahun 2005 amat memeranjatkan sekali, di sini perokok seperti dianak tirikan dan begitu susah sekali untuk perokok dan anda tahu berapa harga sekotak rokok? US$7 !!! Ini bersamaan perbelanjaan sehari untuk makan anda!! Saya puji sekali sikap pemerintah Singapore dan menkjubkan sekali!!! Dan seperti Israel ianya begitu taboo dan cara pentadbiran dan segi pembelajaran mereka hampir serupa dengan Israel, maka itu saya lihat banyak institusi pelajaran mereka bertaraf dunia walaupun hakikatnya negeri Singapore hanyalah sebuah pulau sebesar Manhattan!!

Anda mungkin musykil, benarkah merokok dapat melahirkan generasi goblok, saya telah menemui beberapa bukti menyokong teori ini. Lihat saja Indonesia, jika anda ke Jakarta, di mana saja anda berada, dari restoran, teater, kebun bunga hingga ke musium hidung anda akan segera terbau asak rokok! Dan harga rokok? Cuma US$ 0.70 !!! dan hasilnya? Dengan penduduknya berjumlah jutaan orang berapa banyakkah universiti terdapat di sana? Hasil apakah yg dapat dibanggakan? Teknologi? Jauh sekali. Adakah mereka dapat berbahasa selain dari bahasa mereka sendiri? Mengapa mereka begitu sukar sekali menguasai bahasa Inggeris? Di tangga berapakah kedudukan mereka di pertandingan matematik sedunia? Adakah ini bukan akibat merokok? Anda fikirlah sendiri.

Di tesis saya ini, saya tidak akan menimbulkan soal ugama atau bangsa, adakah Yahudi itu zalim sehingga diusir dari semenjak zaman Paraoh hingga ke Hitler, bagi saya itu isu politik dan survival, yg ingin saya ketengahkan ialah, mampukah kita dapat melahirkan generasi yg bijak seperti Yahudi? Jawapannya ialah mungkin dan tidak mustahil dan ianya memerlukan perubahan, dari segi pemakanan dan cara mendididik anak dan saya kira hanya memerlukan 3 generasi sahaja.

Ini dapat saya lihat sendiri tentang cucu saya, ini setelah saya mengajar anak saya melalui program yg telah saya nyatakan di atas tadi, pada umur 9 tahun (cucu saya) dia dapat menulis esei sepanjang 5 mukasurat penuh. Esei nya hanyalah mengenai 'Mengapa saya gemarkan tomato!'Selamat sejahtera dan semuga kita dapat melahirkan manusia yang bijak dan bersifat mulia untuk kebaikan manusia sejagat tanpa mengenal batasan bangsa.

*copy paste

Wednesday, December 12, 2012

Epilog seorang manusia

Bismillahirrahmanirrahim.

Kadang-kala kita rasa diguna
Demi kepentingan mereka
Kadang kala kita rasa terhina
Rasa kerdilnya di dunia rasa bersendirian

Biarkan kita rasa susah 
Jangan biar kita susahkan mereka
Terbitkan keikhlasan hati
Walau kita tak pernah dihargai

Kehidupan diibarat roda 
yang berputar-putar mencari destinasi
Oh langit tak selalu cerah
Tak selalu mendung
Senyumlah sentiasa
Jangan sedih

Ada yang rasa diri hebat 
Jalan dongak ke langit
Pandangan semua orang salah
Dia saja yang betul
Megah berkata-kata
Namun kosong bicara.

Astagfirullahala'zim.


Life is full of mysteries. 
Life is full of challenges.
Life is about up and down.


New song released by Fitri Haris with his new group named Fitri Clique. There is very nice video clip to watch. Santai but has a message in there.

Link for video: Epilog Seorang Manusia

Saturday, December 8, 2012

Sebuah perubahan.

Bismillahirrahmanirrahim.

Perubahan.

Apa yang kau faham tentang sebuah "perubahan"?

Berubah menjadi yang lebih baik. Tampak mudah jika hanya dilontarkan dengan sekadar bicara. Rasanya semua orang pun ingin berubah menjadi yang lebih baik kan? Ada ke orang yang azamnya ingin menjadi lebih jahat dari hari ke hari, dari bulan ke bulan, dari tahun ke tahun? Mungkin ada segelintir. Tapi rasanya apa yang dilakukan itu pasti punya sebab disebalik itu. Aku pasti bahawa mereka lakukan perkara sebegitu pun bukan kerana mereka memang menginginkannya. Tapi disebabkan keterdesakan hidup yang kian menghimpit hidup mereka saban hari.

Bukan mudah untuk memulakan langkah untuk berubah. Bila dah berubah, bukan mudah pula untuk istiqamah (berterusan melakukannya). Susah! Memang susah bagi mereka yang baru bertatih dalam perubahan itu. Tapi, ia mesti dan harus diteruskan. Sebagai satu pengorbanan. Pengorbanan yang perlu dilakukan bagi meraih redha, kasih, cinta dan syurgaNya. 

http://foothillschurch.org/am_cms_media/bk-you-cant-change-yourself.jpg
you need support to stay 
in the changes that you have choose

Biarkan apa yang orang sekeliling ingin katakan kepadamu. Yang penting kau tahu apa yang kau lakukan. Biarpun mungkin ada segelintir yang akan cuba menjatuhkan kau kembali. Kuatkan hati!

Kekuatan perlu dicari. 

Kekuatan harus digali. 

Kekuatan harus dibina! 

Agar ia menjadi sebuah benteng yang kukuh dan ampuh agar kau lebih bersedia dengan apa yang bakal mendatang.

http://static5.mindflash.com/wp-content/uploads/2012/04/0412_strength_pasukaru76.jpg?f22064 
Keep fighting. Stay strong. Allah is with you.

http://iheartinspiration.com/wp-content/uploads/2012/03/quote-strength-persist.jpg 

Photo: [CheUn] 178: "Sometimes the people with worst past, create the best future." -Umar Al-Khattab-

Get 5% DISCOUNT of any items on deenify.com when you share/reblog/retweet this post. Obtain your coupon by submitting your details here : http://bit.ly/coupon-redeem 
Allah tidak menilai siapa kau yang dahulu.
Tapi, Dia menilai siapa engkau yang sekarang.

 Never give up to be a good Muslim

@cahaya.yang.satu@

Friday, December 7, 2012

Ok, its DONE!

Bismillahirrahmanirrahim.


Minggu ini, ada 2 benda yang perlu diselesaikan coz due date nya minggu ini! 

Quiz and my health promotion project work. 

So, last weekend memang sangat sibuk. Nak siapkan booklet and bookmark untuk health promo. I did stapler for the 80 booklet and cut out + arrange nicely in laminate paper for 100 bookmarks! 

Sibuk buat itu sampai ketepikan sementara online quiz given by my lecturer which need to be send by 1159pm, monday (031212). Hari ahad malam baru buka ifolio (ukm e-web for education stuffs). Baru terhegeh-hegeh nak tengok berapakah soalan yang disediakan, apakah soalannya. -_-". Bila buka, haaa hambik ko. Soalannya 4 je pun. Tapi soalannya memang sangat critical thinking la. Tak akan dapat jumpa jawapan kalau hanya berpandukan nota kuliah yang diberi. Terkial-kial pulak nak jawab. Hoho. Alhamdulillah dapat juga diselesaikan dengan bantuan Mr. Google aka Mr. Spiderman mengikut time frame yang disediakan.

Sooo, 
Cut + arrange in laminate paper: CHECKED!
Stapler 80 bookmark: CHECKED!
Quiz Task: CHECKED!

The 80's booklet stapled

 
My quiz sent!

Cerita pasal health promo pula. Selaku pelajar tahun 3 terapi carakerja, kami perlu menjalankan health promotion bagi menyempurnakan tugasan bagi subjek "Terapi Carakerja Medikal" yang tiada final exam. Diulangi, tiada final exam ye. Hee~ Tapi ada la juga kena buat beberapa pembentangan lain. 


Tema pameran: "Carpal Tunnel Syndrome: Love Your Hands While Typing"
Hari: Rabu
Tarikh: 05.12.2012
Tempat: Tepi Dewan Serbaguna, KTSN

 
Here is the exhibition poster.

Jadi, hari pameran semakin dekat. Kemudian ada sedikit masalah. Tapi alhamdulillah segala halangan dan rintangan dapat diatasi. Dan alhamdulillah pameran yang kami buat pun berjalan dengan lancar dan dapat sambutan yang memberangsangkan. Soo happyy coz berjaya capai jumlah sasaran. ^_^ feel good that we had shared the knowledge and information to others. Last but not least, 

thanks a lot for all the support from the group members, friends who are willing to help us around and spending your time to visit our booth.

Health Promotion Project: CHECKED!

Board information #1.

 Board information #2.

Alhamdulillah, done!

Overall semua kerja yang perlu hantar minggu ini SELESAI! 
And I am lega for a while. 

But, there is still a lot more things need to be settle:
- 2 case study (psychiatry + neurology/geriatric)
- 2 reflective writing (psychiatry + neurology/geriatric)
- Health promotion report
- New assignment for Terapi Carakerja Geriatrik (just receive today)

**May Allah ease my way. Rabbi yassir wa la tua'ssir


@cahaya.yang.satu@

Wednesday, December 5, 2012

Aurat

Bismillahirrahmanirrahim.

Sebahagian ilmu yang ingin dikongsikan bersama berkaitan dengan aurat.

Intro:
Aurat perempuan --> Seluruh tubuh badan kecuali muka dan kedua tapak tangan. Maksudnya kaki tu pun dikira aurat tau. Wajib ditutup. Pakai stoking tak wajib. Yang wajib tutup kaki.
Aurat lelaki --> Dari pusat hingga lutut.




Soalan 1   
Aurat luar dan dalam solat?     

Konsep menutup aurat dalam solat - Wajib ditutup dengan sebetulnya walaupun orang tak nampak. Jika tidak, solat itu tidak sah.

Konsep menutup aurat luar solat - Tutuplah selagi orang lain tak nampak. Jika orang nampak, bermakna aurat kita telah terbuka dan dikira berdosa.

Contoh:
Tiba-tiba ada orang lelaki datang rumah, kebetulan time tu sempat sarung tudung sahaja tapi pakai t-shirt lengan pendek. Tapi, kita menyorok belakang pintu. Orang lelaki itu hanya nampak muka kita sahaja. Maksudnya, lelaki tu tadi tak nampak aurat kita. Jadi kita masih dikira menutup aurat. 

Berbalik pada isu pakai tudung bawah dagu tak tutup, kita masih dikira menutup aurat selagi kita tidak jalan mendongak sepanjang masa nak tunjuk bawah dagu. 


Soalan 2   
Aurat wanita muslim dengan wanita non-muslim?   

J: Ada beberapa pandangan.

Majoriti fuqaha’ mengatakan aurat muslimah di hadapan wanita non muslim sama seperti aurat di hadapan lelaki ajnabi/yang bukan mahram. 

Pendapat lain ialah yang mengatakan muslimah boleh berpakaian seperti pakaian biasa yang dipakai di dalam rumah.  Pakaian yang biasa dipakai di dalam rumah ialah baju berlengan pendek, skirt labuh, seluar panjang (bukan ketat), gaun labuh berlengan pendek dan seumpamanya. 

Pandangan ketiga ialah yang mengatakan sama seperti aurat sesama wanita muslimah yakni selain antara pusat hingga lutut.

Bagaimana cara kita memilih antara 3 pendapat di atas? Untuk membuat keputusan terbaik buat diri kita ialah dengan melihat objektif menutup aurat itu sendiri yakni menjaga maruah dan kesopanan wanita Islam.

Untuk memilih pandangan mana 1, perlu dilihat kepada akhlak wanita non muslim itu sendiri. Jika dia seorang yang menjaga kesopanan dan menghormati kita, maka pendapat kedua adalah baik diamalkan agar terangkat perkara yang menyusahkan dari diri kita.

Jika wanita non muslim itu seorang yang tidak baik dan sentiasa mencari kelemahan muslimah untuk disebarkan kepada orang lain, maka wajiblah menutup aurat seperti biasa.

 
Soalan 3   
Aurat lelaki muslim dengan lelaki non-muslim?    
 J: Dari pusat hingga lutut. 


Soalan 4   
Aurat seorang lelaki/wanita muslim dengan lelaki/wanita muslim yang lain?  
J: Juga dari pusat hingga lutut.


Soalan 5    
Jika mak/ayah kita berkahwin lain (dapat mak/ayah tiri baru), bagaimana hukum aurat kita dengan mak/ayah tiri baru itu?    

J: Aurat itu akan jadi sama seperti kita dengan mak/ayah kandung kita sendiri. Dengan syarat mereka telah bersama/bersetubuh.


Soalan 6   
Kita berkahwin tapi pasangan kita punya mak/ayah tiri. Bagaimana aurat kita dengan mak/ayah tiri itu?   
J: Sama seperti dengan lelaki/wanita yang bukan mahram kita.


Soalan 7  
Adakah boleh jika kita bersalam dengan mak/ayah saudara kita?   

J: Boleh, jika mak/ayah saudara itu adalah  adik-beradik dengan mak/ayah kita. Selain daripada itu, mereka bukan mahram kita. Mereka dikenali sebagai mak/ayah saudara sabit.

Dalam kebanyakan tazkirah/ceramah yang saya hadiri/dengar, mereka selalu cakap memang haram, tak boleh bersentuhan. Awak buatlah macam mana tapi tak menyinggung hati mereka. Tapi mereka tak bagi solusi. Apakah antara cara yang boleh dilakukan bagi mengelakkannya. 

So, hari tu, ada bincang dengan kawan-kawan apa alasan yang boleh diberi jika mak/ayah saudara sabit hulurkan salam pada kita. So, sorang kawan saya bagi idea cakap, 

"Err.., maaf makcik/pakcik saya ada wudhuk!" 

*Jika ada sebarang penambahan idea untuk alasan boleh dikemukan dalam ruangan komen dibawah. Idea anda sangat dialu-alukan.*


Soalan 8   
Aurat dengan abang/kakak/adik ipar?  

J: Bukan mahram. So, kena jaga batas pergaulan dan penampilan. Kerana jika abang/kakak/adik kita bercerai dengan mereka, kita boleh berkahwin dengan mereka.


Soalan 9  
Boleh ke kita nak bersalaman dengan orang tua (tak kira lelaki/perempuan tua) yang tidak lagi bernafsu?  
Tetap haram. Mana kita tahu yang orang tua tu masih bernafsu ataupun tidak.


Soalan 10   
Pakaian yang dipakai dalam  solat jarang. Adakah solat sah? Adakah kita dikira menutup aurat dalam solat?      

Jika pakaian solat yang dipakai itu jarang sehingga menampakkan warna kulit, itu dikira aurat masih terbuka. Jadi, solat itu adalah tidak sah. 


Soalan 11 
Kalau kita pakai pakaian ketat, boleh ke gunakan untuk tunaikan solat? Solat sah? 

Solat sah. Even kalau kita pakai scuba diving punya suit tu pun dah boleh perform solat sebab ia dah penuhi syarat pakaian solat. 

Syarat pakaian untuk solat adalah tidak jarang dan menutup aurat. Selagi apa yang kita pakai tu memenuhi syarat yang disebut tadi, boleh solat. 

Macam yang saya cakap sebelum ni, konsep menutup aurat dalam solat adalah wajib tutup dengan sebetulnya walaupun orang tak nampak. Berbeza dengan luar solat.
Tutuplah selagi orang lain tak nampak. Jika orang nampak, bermakna aurat kita telah terbuka dan dikira berdosa. Jika memakai pakaian ketat luar solat, sama seperti kita telanjang. Bila telanjang bermaksud kita telah dedahkan aurat kita.


Harap perkongsian ini dapat membantu dan bermanfaat untuk semua. 
Kalau ada yang kurang, sila lah tambah dan tegur saya! 
TQ! =)

Sumber: Tanyalah Ustaz KTSN oleh Ustaz Syed Abdul Kadir Al-Joofre

 
TAHU . FAHAM . AMAL


@ cahaya.yang.satu @

Tuesday, December 4, 2012

Cinta kerana?

Bismillahirrahmanirrahim

Jika sepasang kekasih,
berdating di taman,
kita pula tidak sabar-sabar,
berdating dalam majlis ilmu,
penuh keberkatan.

Jika sepasang kekasih,
bercumbuan dalam sembunyi,
di bawah cahaya rembulan,
berdua-duaan,
jauh dari orang,
kita pula berkasih sayang,
dalam sembunyi dan terang,
tanpa takut dan bimbang,
penuh kesucian.

Jika sepasang kekasih,
sering bermain madah berhelah,
kita pula berhibur,
dengan madah kalamullah.

Jika sepasang kekasih,
sering memadu rindu,
atas rangsangan nafsu,
kita pula berkasih,
atas landasan ukhuwwahfillah,
bebas dari dorongan nafsu semata,
dinaungi kasih Pencipta.

Jika sepasang kekasih,
menunaikan apa sahaja,
kemahuan buah hatinya,
kita pula berusaha sedaya-upaya,
menunaikan apa sahaja,
kemahuan Pencipta kita.

Jika sepasang kekasih,
memejam mata pada aib pasangannya,
kerana saling menjaga hati,
kita pula sentiasa menjaga akhlak dan pekerti,
dan saling nasihat-menasihati,
agar peribadi makin berkualiti.

Jika sepasang kekasih,
merasakan dunia ini mereka yang punya,
kita pula sentiasa menyedari hakikat,
dunia ini Allah yang punya.

Jika sepasang kekasih,
sanggup korbankan harta,keluarga dan maruah demi cinta,
kita pula sanggup korbankan segala-segalanya,
demi cinta agung-Nya,
dalam masa yang sama,
mencintai keluarga
dan memelihara maruah setingginya.

*copy paste*




p/s: Bercintalah kerana Allah. 
Cintalah atas dasar taqwa. 
Jika benar cinta, pasti ingin bersama hingga ke syurga. 
Jika benar kita mencintai seseorang,
pasti tidak akan kita bawa dia ke jalan yang bolah membawa murkaNya seterusnya ke neraka.

So, cinta apa yang ingin kau bina?
Tumbuk dada, tanya iman.



@ cahaya.yang.satu @

Thursday, October 11, 2012

Alasan Untuk CLASH Cara STUDENT

Bismillahirrahmanirrahim.

Segala yang ditulis dibawah adalah sekadar copy paste. Sekadar nak menghiburkan hati. Soooo..., jom check it out apakah antara ALASAN-ALASAN untuk CLASH mengikut cara STUDENT. 


Student Marketing : 

"Awak tak cukup market untuk saya. kita clash!..."  hahaha

Student Kimia : 
"Saya banyak terdedah dgn bahan kimia, saya takut tak dapat beri zuriat. Kita berpisah eh? "

Student Fizik : 
"Saya belajar pasal fizik kuantum yg tak nampak, jadi saya tak nampak awak dlm diri saya. Kita clash..!"

Student Matematik : 
"Saya dah buat kira-kira guna limit function, memang sampai sini saja limit perhubungan kita."

Student Biologi : 
"Maaf, saya dah jatuh cinta dengan serangga dan tumbuh-tumbuhan. Bukan dgn awak lagi"

Student Pergigian : 
"Saya tahu yang cinta awak palsu sepalsu gigi palsu!" Nyenyenye.

Student Perundangan : 
"Talk to the hand, see you in court!"

Student Sains Politik : 
"Awak dah tahu saya ni Pro-Aspirasi, yang awak undi Pro-M pasal apa? Kita break!!" LOL

Student Seni : 
"Gaya awak tak cukup abstrak untuk menambat hati saya. Maaf."

Student Pengajian Islam : 
"Saya solat istikharah malam tadi dan sorry, awak tak ada dalam petunjuk masa depan saya".

Tambahan :

Student OT (Occupational therapy) : 
Saya banyak sangat jumpa patient hensem2 dari awak. So saya takut tak dapat setia...kita clash je lah, saya takut awak kecewa *penipu tahap moksya, celah mana patient hensem?*


Ok, gambar tak ada kena mengena dengan entri. Eh!

P/S: Pabila ingin bercinta. Fahami tentang makna cinta yang sebenar dahulu. Bukan main terjun semborono sahaja. Dikhuatiri kita lemas, terkapai-kapai dan akhirnya mati lemas dalam cinta yang tak punya matlamat dan membuang masa sahaja akibatnya merugikan diri sendiri.

Wednesday, September 19, 2012

Tahun 3 Semester 1.

Bismillahirrahmanirrahim.

Its my second week of this semester. New semester just begin last week (10/9/2012). Weeeehoo, back to school!!! And I am officially a 3rd year student *rasa macam tua pulak dah bertambah matured. Hehe* Anyway, this semester I am taking 5 subjects with total 20 credits hour which 4 credit hour for each subjects. Still quite tough. But not impossible for me to do it right? Yes, you can do it wahidah! Chaiyok2 and NEVER give up!!! ^_^

Subjects for this semester are:
  • Terapi Carakerja Neurologi
  • Terapi Carakerja Perubatan
  • Terapi Carakerja Psikiatri
  • Terapi Carakerja Geriatrik
  • Geriatrik



This semester I'm gonna learn about psychiatry and deal with psychiatry patients. Again, psychiatry patients. Excited + a bit nervous. Actually, tak ada apa yang perlu dirisaukan sangat. Mereka masih seorang manusia. Cuma mungkin disebabkan keadaan sekeliling atau tekanan hidup yang terlalu menekan  membuatkan mereka berkeadaan sebegitu. Family history also could be one of the factors. Dont be surprise! Coz usually those yang masuk institusi psikiatri ini kebanyakannya terdiri daripada mereka yang bijak pandai jugak! Doctor, engineer. *true story from my cousins observation* So, those yang ambil course yang tough tu make sure you are able to balance your emotion. Same goes to others too. Stay healthy ok.

No! Study is INTERESTING. 
*eventhough sometime I do feel like that*

I think that's all for this entry. TQ.
*Ok, now back to work.*

 @ cahaya.yang.satu @

Monday, July 30, 2012

Aku di perantauan.

Bismillahirrahmanirrahim.

Sedang mengemas laci, ternampak beberapa helai kertas yang aku simpan kemas dalam sebuah fail ini. Dalam helaian kertas itu ada tertulis tawaran kemasukan belajar, pelan tempat belajar dan borang perjanjian semua sekali. Semua tentang kolej matrikulasi ku dulu!

Tiba-tiba, rasa kerinduan terhadap matrikulasi membuak. Rupanya hidup merantau itu seronok dan nikmat.

Semasa mengisi borang matrikulasi dulu, berbekalkan result spm, aku menyenaraikan matrikulasi perak, melaka dan negeri sembilan sebagai pilihan (boleh senaraikan 3 je). Tak berapa lama selepas itu, keputusan penempatan matrikulasi dibuka. Huh berdebar sungguh ni.

Buka komputer --> on streamyx --> taip laman web utk cek keputusan.

"Tahniah, anda ditawarkan untuk menyambung pengajian di Kolej Matrikulasi Kedah, Changlun." (lebih kurang camni lau tak silap ayatnya)

Terkedu. Gembira. Sedih.

Changlun? Kat mana tu? Tak pernah tau pun ada changlun? (nampak sangat tak amek tau geografi malaysia) Arrrrgggghhhh! (tension sekejap)

"Mak, angah dapat kolej matrikulasi kedah, changlun." (time tu tak tahu nak kata nada ceria or sedih)

Terus google map di manakah lokasi kolej matrikulasi kedah (kmk) itu. Berdasarkan sumber google earth tu aku tengok gambar pokok je banyak kat sekeliling tu. Aduhh, dalam hutan ke tempat ni..huhu. Bila dah pergi rupanya kmk tu dekat je dengan pekan changlun. Bukanlah seperti apa yang disangkakan. Nak ke jitra boleh naik bas (hanya 30 minit dari pekan changlun tu). Nak ke alor setar plak 1 jam naik bas. Di sini jugak aku belajar adanya TEKSI SAPU. Haha.


Tadaaa!!! Inilah dia Kolej Matrikulasi Kedah, Changlun. 
(kena mention Changlun tu sebab kat kedah ada matrikulasi lain seperti di kuala nerang.)

Di bangunan Jerai on last day of exam semester 2.

Kan betul cakap pokok-pokok je semua.

"Hijau".

Sunset ke Sunrise? 

Dataran dan Firedrill. 
(Hanya student KMK badge 2009/2010 je yang tahu 
kisah di sebalik sebuah firedrill)
*bajet* haha

Masjid Khulafa Ar-Rasyidin. 
Rumah kedua selepas hostel.

Hostel blok C Sri Laka. (Girls only ok)

Biology.

In Operation theatre. 
(Actually tengah jerebu. Tu yang beriya pakai mask.)

Yahh, i'm a touch rugby player, once upon a time.
Group name: Chocolairs. (feminin giler! ke childish? erk.)

Orienteering time!

Sudah-sudah la tu. Meh turun.

En Suhery pensyarah untuk Kokurikulum kami!

Haa, teropong dan lukis cepat Dr fhaisol dan Dr azhar. 
Cek nak pinjam lepas ni.

Berpinor mata cek menengoknya.

KAMI di semester 1.

Selama ini, aku hanya bersekolah di sekolah harian biasa. Sekali, hambek ko! Dapat sambung belajar nun jauh di utara.

Tapi, serius cakap, lepas dah pergi merantau di negeri orang. Seronok. Memang seronok. Baru aku tahu nikmatnya. Rasa homesick, ketiadaan famili di sisi tatkala diri dilanda masalah, kesedihan (biasa mereka ada depan mata), naik bas lama-lama (walaupun sakit pinggang duduk lama-lama), orang sambut kita balik kat terminal bas dengan berwajah ceria. Paling best harga makanan kat sana murah-murah. Ice-blended yang besar biasa kat tempat korang jual berapa harga? Almost RM4 kan? (ni dekat area rumah saya la). Betul tak? Tapi kat sana, dengan berbekalkan RM2 dah boleh dapat beli yang besar. Best, best, best. Pengalaman yang tak kan dapat dijual beli. Rasa macam tak puas pula sebab hanya belajar di sana selama setahun je.

Dan di sana juga, aku mula mempraktikkan Islam yang sebenar sebagai cara hidup. Alhamdulillah.

-----------------------------------------

P/s: jika dapat peluang belajar jauh-jauh, jangan takut untuk pergi. Pergilah kerana hidup merantau di negeri/negara orang itu seronok walaupun mungkin tak seindah yang disangka. Namun, itulah yang akan menjadi sebahagian daripada pengalaman yang berharga dalam hidup anda.




@ cahaya.yang.satu @

Jom SOLAT!

Bismillahirrahmanirrahim.

Solat fardhu itu ada 5.
- Subuh,
- Zohor,
- Asar,
- Maghrib dan
- Isyak.


5 je. Bukannya 50 pun kawan. =)

Oleh itu, peliharalah solat fardhu itu sebaik yang mungkin. Tunaikanlah solat itu di awal waktu. Adalah lebih baik jika didirikan secara berjemaah.

Kenapa kita perlu jaga solat kita?

Sebab itu adalah perintah Allah dan sebagai tanda kita patuh pada perintahNya. Dan melalui solat juga dapat membentuk diri agar lebih disiplin dengam masa. Solat juga adalah perkara pertama yang akan dihisab.


"Akak, abang, pakcik, makcik, atok, nenek dan semua yg bergelar Muslim jangan tinggal solat fardhu tau. Nanti Allah marah.", kata adik ini.

Same goes to solat Jumaat. Solat jumaat adalah solat yang wajib didirikan bagi LELAKI terutamanya yang perlu ditunaikan dalam waktu solat zohor setiap hari Jumaat. Sangat menyedihkan apabila melihat ramai lelaki yang memandang ringan perkara ini. Ada lelaki tanpa segan silu+tanpa rasa bersalah pergi membeli-belah semasa solat jumaat sama ada secara bersendirian mahupun bersama keluarga! (sedangkan masjid tu ada kat depan pusat beli belah itu sahaja). Hal ini berlaku tanpa mengenal usia. Yang muda, yang dah berumur pun turut sama tidak menghadirkan diri untuk ke solat Jumaat. Sibuk sangat ker? Kalau anda nak kata diri anda tu sibuk sangat, cuba muhasabah. Adakah insan yang lebih sibuk daripada nabi Muhammad saw? Baginda memperjuangkan isu ummah dan jihad untuk Islam. Anda? Sibuk lagi? Nak kata baginda tu nabi. Aku ni hanya insan biasa. So? Tak nak cuba challenge diri untuk mengikut personaliti nabi? Tak nak ikut jejak langkah baginda? Dah tau diri kita ni tak sehebat nabi dan tidaklah dijanjikan syurga seperti baginda, masih ingin tinggalkan solat yang wajib? Sesibuk mana pun diri anda, luangkan sedikit masa untuk pergi tunaikan solat Jumaat itu. Bagi negara lain saya kurang pasti. Tapi di Malaysia ini, nak kata company/sekolah/institusi pengajian tak bagi rehat, rasanya rehat untuk hari Jumaat adalah lebih lama berbanding hari yang lain. Betul tak? Jadi, tak ada alasan untuk tak pergi solat jumaat ok.

"Wahai orang-orang yang beriman! Apabila telah diseru untuk melaksanakan solat pada hari Jumaat, maka segeralah kamu mengingat Allah dan tinggalkanlah jual beli. Yang demikian itu lebih baik bagimu jika kamu mengetahuinya (9). 

Apabila solat telah dilaksanakan, maka bertebaranlah kamu di muka bumi; carilah karunia Allah dan ingatlah Allah banyak-banyak agar kamu beruntung (10). 

Dan apabila mereka melihat perdagangan atau permainan, mereka segera menuju kepadanya dan mereka tinggalkan engkau (Muhammad) sedang berdiri (berkhotbah). Katakanlah, 'Apa yang ada di sisi Allah lebih baik daripada permainan dan perdagangan,' dan Allah pemberi rezeki yang terbaik (11)." 
[Surah Al-Jumuah: 9 - 11]

Solat fardhu itu WAJIB. Peliharalah ia. Tunaikan ia kerana Allah Taa'la.


"Sembahyanglah kamu sebelum kamu disembahyangkan."

* Maaf jika ada yang kurang. Mohon teguran dan tunjuk ajar. TQ. =)

Monday, July 16, 2012

"Terima kasih."

Bismillahirrahmanirrahim.

Situasi: si A datang ke sebuah kedai untuk menukar duit rm50 daripada si B dan rakannya (orang kedai). Keadaan ketika itu pula tengah ramai pelanggan. *
letakkan diri anda sebagai si B dan rakannya*

"Ada duit tukar tak?" *
nada tergesa-gesa*

"Maaf, kami pun tengah kumpul sebab hari ini banyak orang bagi duit rm50. Nanti kami tak ada duit tukar."

"Tu sebelah tu ada tu. Aduhh korang ni."
*mendesak*

"Cepatlah, nak tukar ni. Aduhh kat mana plak aku nak tukar lagi. Habislah aku!" *marah-marah*

Selepas beberapa ketika,

"Kalau tukar campur dengan rm1 boleh tak pak cik?"

"Boleh la., ada pun!" *masih marah-marah*

Selepas sesi pertukaran berlangsung, pak cik tadi hanya berlalu pergi begitu sahaja.

Si B dan rakannya ---> erk! Sabar jela~

Ok, apa perasaan anda?? (sila jawab sendiri aaa)

-------------------------------

"Terima kasih." (diiringi dengan senyuman)

Adakah terlalu sukar untuk mengungkapkan dua patah perkataan tu? (2 patah perkataan je pun!)

Adakah kerna ego terlalu menebal membuatkan anda sukar katakannya?

Atau anda tak faham apa itu "terima kasih"? 

Bayangkan anda bekerja. Tak ada kerja yang tak penat ok. Bila dah penat, mood pun kadang ok, kadang tak. Tengah dalam kesibukan menguruskan kerja, ada kawan minta pertolongan anda. Walaupun tengah sibuk, anda masih cuba membantu dia.

Situasi A:
Lepas dah tolong, orang tu just pergi macam tu. Seolah-olah dia tak minta apa-apa daripada anda.

Situasi B:
Lepas dah tolong, kawan mengungkapkan penghargaannya kepada anda. Walaupun pertolongan anda itu hanya kecil.

Which situation do u prefer?
---------------------------
Jika seseorang telah lakukan kebaikan ke atas diri kita, ucapkanlah terima kasih. Saya ulang kembali, dua patah perkataan je pun. Dalam konteks ini, bukan kata insan tu mengharapkan balasan. Tapi hanya dengan kata-kata kita sebegitu mampu membuatkan insan itu rasa gembira kerana kita menghargai kebaikannya ke atas diri kita. 

can u see that? only 2 words.

Usah kedekut dalam mengungkapkan terima kasih atau kata-kata penghargaan yang lain.

Sama jugak dalam konteks ibu bapa dengan anak, adik-beradik, suami isteri. Jangan malu. Jangan ego untuk ungkapkan kata-kata penghargaan kepada mereka agar sama-sama saling menghargai antara satu sama lain.

Ini pun antara perkataan yang sukar untuk diungkapkan walaupun memang betul kita yang salah. Betul tak?

Sorry kalau saya ada salah silap dengan awak.

Sekian, TERIMA KASIH. =))



@ cahaya.yang.satu @