Friday, December 30, 2011

Berfikir sejenak.

Bismillahirrahmanirrahim.

Sebenarnya dah lama nak tulis perkara ini. Tapi asyik tertangguh. Just want to share. :))

I just love perumpamaan yang seorang hamba Allah ini gunakan ketika menutup sebuah majlis.

"Bayangkan dakwah itu ibarat mendaki bukit. 
Makin kita daki, struktur muka buminya makin curam 
dan makin kita penat. 
Tapi percaya dan yakinlah bahawa di atas sana 
kita akan menikmati 1 permandangan yang sangat indah" 

Personally, its really touch me. Kata-kata itu sungguh bermakna. Makin kita nak mengajak orang ke arah yang lebih baik, ke jalan redhaNya. Makin banyak rintangan, halangan, ujian, onak duri perlu kita tempuh. Ia bukan 1 perkara yang mudah. Kadang, bila kita katakan sebegini, kita dikatakan kolot, tak up-to-date, sibuk jaga tepi kain dan pelbagai perspektif negatif dilemparkan oleh mereka yang masih ingin menghalalkan apa yang jelas haram atau yang masih enggan menerimanya.

Tapi, walau apa pun, wa doakan moga Allah sentiasa memelihara hati kita semua serta meningkatkan rasa cinta kita kepadaNya. Dan sentiasa mendoakan moga Allah melembutkan hati-hati mereka yang telah tersasar agar mudah untuk menerima petunjuk dan hidayah dariNya.



Yang keduanya tentang apa yang di'post' oleh seorang sahabat di FB:
SIMPLE EXAMPLE ON GREETING NON-MUSLIM "MERRY CHRISTMAS".


David: Morning. what a great day~
.Muslim: Morning. so, hows ur Christmas?
David: Great. will be enjoying very soon.
Muslim: Good.
David: No wish for me?
Muslim: Islam respects the non Muslim, but to greet other religion is not allowed.
David: But why?
Muslim: Seems like we can stop u to drink liquor, but we cant drink it.
David: But many of Muslim did wish for me.
Muslim: Can you confess our confession of faith?(syahadah)?
David: NO! can not! it will effect my faith.
Muslim: but y?just a word :) say it :)
David: now i am understand :)

No Merry Christ mas ya. for those who appreciate your religion :)
Utk penerangan lanjut,sila rujuk:: Kenapa tak boleh wish 'MERRY CHRISTMAS?
SEKIAN~

~OSCE~

Bismillahirrahmanirrahim.

Semalam, 

Tarikh:: 29.12.2012
Hari  :: Khamis (bersamaan 4 Safar 1433H).
Waktu:: 8.00 am


Its my first OSCE!!! 
My first practical exam
And I'm in first the group!!! 


Huh...Cuak giler! Bagus juga dalam group awal-awal. At least habis cepat.  -Settle-  Tak ada kena kuarantin lama-lama. (erk~ dah macam time MUET dulu plak...hehe) ~dont want to remember MUET anymore..haha~


Around 7.45am - arrive at BYS
8.00am           - small briefing about OSCE
8.30am           - And....MY TURN TO B IN!!! (actually 1 group but different station)


Alhamdulillah semua ok. Ada 6 station. Tapi, ade 2 station tak berapa nak ok. Huhu. T.T Malas nak tulis kat sini. Biarlah ia terbuku dalam hatiku ini. Hanya Dia dan aku yang tahu. 

Apa yang di'spot' tak keluar OSCE. Yang tak berapa nak expect and baca pun sekali lalu je plak yang keluar. Aisyyyyhhhh...







*KONKLUSI:: 
- Sentiasa bersedia betul-betul
- Tenangkan hati & mohon pertolonganNya ketika blank/blur
- Jangan biasakan spot2 soalan


@cahaya.yang.satu@

Friday, December 2, 2011

Kasih Ibu

  ENTRY ke-100!!!! :)) (dah berapa tahun, baru hari ini entry ke-100. hehe)
 
Orang kata aku lahir dari perut mak ! (Bukan Org kata , memang betul pun)

Bila dahaga , yang susukan aku = Mak .
Bila lapar , yang suapkan aku = Mak .
Bila keseOrangan , yang sentiasa di sampingku = Mak .
Kata mak , perkataan pertama yang aku sebut = Mak .
Bila bangun tidur, aku cari = Mak .
Bila nangis , Orang pertama yang datang = Mak .
Bila nak bermanja, aku dekati = Mak .
Bila nak bergesel , aku duduk sebelah = Mak .
Bila sedih , yang bOleh memujukku hanya = Mak .
Bila nakal , yang memarahi aku = Mak .
Bila merajuk , yang memujukku cuma = Mak .
Bila melakukan kesalahan , yang paling cepat marah = Mak .
Bila takut , yang tenangkan aku = Mak .
Bila nak peluk , yang aku suka peluk = Mak .
Aku selalu teringatkan = Mak .
Bila sedih , aku mesti telefOn = Mak .
Bila serOnOk , Orang pertama aku nak beritahhu = Mak .
Bila bengang , aku suka luah pada = Mak .
Bila takut , aku selalu panggil = " Mmaaakkkk ! "
Bila sakit , Orang paling risau adalah = Mak .
Bila nak exam , Orang paling sibuk juga = Mak .
Bila buat hal , yang marah aku dulu = Mak .
Bila ada masalah , yang paling risau = Mak .
Yang masih peluk dan cium aku sampai hari ni = Mak .
Yang selalu masak makanan kegemaranku = Mak .
Kalau balik ke kampung , yang selalu bekalkan lauk pauk = Mak .
Yang selalu simpan dan kemaskan barang barang aku = Mak .
Yang selalu berleter kat aku = Mak .
Yang selalu puji aku = Mak .
Yang selalu nasihat aku = Mak .

Bila nak kahwin , Orang pertama aku tunjuk dan rujuk = Mak .

Aku ada pasangan hidup sendiri .

Bila serOnOk , aku cari , Pasanganku .
Bila sedih , aku cari , Mak .
Bila berjaya , aku ceritakan pada , Pasanganku .
Bila gagal , aku ceritakan pada , Mak .
Bila bahagia , aku peluk erat , Pasanganku .
Bila berduka , aku peluk erat , Emakku .
Bila nak bercuti , aku bawa , Pasanganku .
Bila sibuk , aku hantar anak ke rumah , Mak .
Selalu , Aku ingat pasanganku !
Selalu , Mak ingat kat aku !
Bila-bila , Aku akan telefOn pasanganku !
Entah bila , aku nak telefOn mak !
Selalu , aku belikan hadiah untuk pasanganku !
Entah bila , aku nak belikan hadiah untuk emak !

Renungkan :

" Kalau kau sudah habis belajar dan berkerja , bOlehkah kau kirim wang untuk mak? Mak bukan nak banyak , lima puluh ringgit sebulan pun cukuplah . "

Berderai air mata jika kita mendengarnya .

Tapi kalau mak sudah tiada .

" MAKKKKK ! RINDU MAK ! RINDU SANGAT ! "

Berapa ramai yang sanggup menyuapkan ibunya !
Berapa ramai yang sanggup mencuci muntah ibunya !
Berapa ramai yang sanggup mengantikan lampin ibunya !
Berapa ramai yang sanggup membersihkan najis ibunya !
Berapa ramai yang sanggup membuang ulat dan membersihkan luka kudis ibunya !
Berapa ramai yang sanggup berhenti kerja untuk menjaga ibunya !
Dan akhir sekali berapa ramai yang sembahyang JENAZAH ibunya !

Seorang anak mendapatkan ibunya yang sedang sibuk menyediakan makan malam di dapur lalu menghulurkan sekeping kertas yang bertulis sesuatu . Si ibu segera mengesatkan tangan di aprOn menyambut kertas yang dihulurkan Oleh si anak lalu membacanya . KOs upah membantu ibu :
1) TOlOng pergi kedai : RM4.00

2) TOlOng jaga adik : RM4.00

3) TOlOng buang sampah : RM1.00

4) TOlOng kemas bilik : RM2.00

5) TOlOng siram bunga : RM3.00

6) TOlOng sapu sampah : RM3.00

Jumlah : RM17.00

Selesai membaca , si ibu tersenyum memandang si anak sambil sesuatu berlegar-legar si mindanya . Si ibu mencapai sebatang pen dan menulis sesuatu di belakang kertas yang sama .
1) KOs mengandungkanmu selama 9 bulan - PERCUMA

2) KOs berjaga malam kerana menjagamu - PERCUMA

3) KOs air mata yang menitis keranamu - PERCUMA

4) KOs kerunsingan kerana bimbangkanmu - PERCUMA

5) KOs menyediakan makan minum, pakaian, dan keperluanmu - PERCUMA

Jumlah Keseluruhan Nilai Kasihku - PERCUMA

Air mata si anak berlinang setelah membaca apa yang dituliskan oleh siibu . Si anak menatap wajah ibu ,memeluknya dan berkata ,

"Saya Sayangkan Ibu". Kemudian si anak mengambil pen dan menulis "Telah Dibayar" pada mukasurat yang sama ditulisnya .
 p/s:: Life is nothing without my family

Tuesday, November 15, 2011

Betul la..Ianya suatu yg pasti...

Bismillahirrahmanirrahim.

Suatu yang pasti..
Apa yang pasti???


************************************


Ia adalah KEMATIAN.
Semestinya ia akan berlaku pada semua orang.
Betul tak? Tak percaya? Tunggu ea...

Kau pangkat tinggi?
Kaya?
Hensem/Kacak/Macho?
Cantik/Menawan/Jelita?


Persoalan disini...

Ada Allah kesah kau seperti yang diatas ataupun tak???

Sesungguhnya Allah tidak melihat kepada rupa paras kamu dan harta kamu tetapi melihat kepada hati-hati kamu dan amalan-amalan kamu.” 
(HR Muslim)

Mungkin ada yang tergolong dalam golongan yang sebaliknya dari yang disebut diatas. Jangan risau. Yang penting  
IMAN, AMAL & TAKWA yang ada dalam jiwa anda.

Suatu yang bonus jika anda mempunyai seperti yang di atas. Tapi gunakanlah nikmat yang Allah bagi tu dengan sebaiknya. Jangan pula timbul perasaan riak,takbur atau ujub dalam diri. Nauzubillah. Sebab bila masuk dalam kubur nanti, semua orang akan hanya berselimutkan kain kafan jugak. Bersama-sama kita tambah amal dan tingkatkan iman dari hari ke hari.

Apabila berlaku kematian, mungkin di sekitar kawasan rumah, kawan, saudara-mara. Pergilah ziarah. Moga ia dapat lagi mendekatkan kita denganNya. Bahawa tak ada yang kekal. Kembali bermuhasabah diri. Jangan alpa & lalai dengan kehidupan duniawi. Jangan kita tertipu dengan bisikan nafsu yang boleh membawa kepada kemungkaranNya & bisikan syaitan yang menyesatkan dan membawa kita jauh dari mengingati Allah.


Nabi SAW bersabda :-
أكثروا ذكر هاذم اللذات الموت

Ertinya : "Perbanyakkanlah ingatan kepada pemutus segala nikmat (dunia) iaitu MAUT" 
(At-Tirmidzi, 4/553 ; Ibn Hibban, 7/259 ; Imam Tirmidzi : Hadith Hasan Ghorib)






p/s:: moga kita semua berada dalam lindungan rahmat dan redhaNya. 

Ya Allah, moga Kau teguhkan iman kami dalam mendepani 
setiap mehnah dunia yang fana ini. 

Kurniakan petunjuk hidayahMu buat diriku, 
keluargaku serta seluruh umat Islam yang telah tersasar jauh 
dari landasan syariatMu.
Istiqamahkan kami di jalan takwa kepadaMu.

Moga Engkau mengampuni dosa-dosa 
serta mencucuri rahmat atas roh-roh mereka yang telah kembali kepadaMu.

<3

Wednesday, October 12, 2011

ADL in the kitchen!!!!

Bismillahirrahmanirrahim.

Pada hari Isnin yang lalu (10.10.2011). Kelas Evaluation of Activities of Daily Living(ADL), kami perlu memasak. Again with oku condition. Actually its good for us I think because before we (occupational therapist will be) evaluate or plan the intervention for the disable people, we had feel how the oku carry out those ADL with limited ability. As we were asked to act as if that we are disable. Its awesome because we got the chance to feel it. And the best word to described it was DIFFICULT. Really difficult to carry out activities with limited abilities. Our task is to prepare for lunch.

The MENU are::
  • Bubur nasi
  • Sup ayam
  • Sayur goreng
  • Ikan pari bakar (at last jadi ikan goreng je..hehe)

Condition::
  • Right hemiplegia(right side cannot move)
  • Left hemiplegia(left side cannot move)
  • Paraplegia(both upper and lower extremities cannot move)
  • Rheumatoid arthritis(sakit sendi)

I got the rheumatoid arthritis condition. And our group task is to prepare ikan pari bakar. At first, memang nak buat ikan bakar. Dah siap balut dalam aluminium foil. Malangnya kami kesuntukan masa dan setelah 1 jam ikan masih tak masak. So, kami goreng je ikan tu. Hehe. For rheumatoid arthritis condition I cant really grasp things like normal person can do. To hold the knife, I used knife which has been modified for the arthritis patient. The knife was big and quite difficult to use because we are not used to it.


The ingredients....

Our kitchen...


 Cutting the fish

 Lumurkan ikan pari dengan garam+kunyit

Knife that I talk about. Big right??

I think he is right hemiplegia. But why is he using both of his hands??? (erk~)

 Lets eat!!!! :))


At last all the menu are ready! And we got praised by Pn Maziyah and Cik Muhaini. They said we have talent in cooking! Hehe. :)



p/s:: Bersyukur dengan segala nikmat yang Allah beri kepada kita. 
Ingatlah 5 perkara sebelum datang 5 perkara::
  1. Muda sebelum tua
  2. Kaya sebelum miskin
  3. Sihat sebelum sakit
  4. Lapang sebelum sempit
  5. Hidup sebelum mati
Gunakan nikmat yang diberi sebaiknya. Jangan engkau sia-siakan peluang diberi kerana masa akan terus berjalan tanpa dapat engkau undurkan sedikit pun masa itu ke belakang!

Sunday, October 9, 2011

Happy!!!! :))

Bismillahirrahmanirrahim.

SooooooOOOOoooo...happy for a moment. 




Alhamdulillah got a new knowledge just now. Actually there are a converter software which can convert all things. Anything that you want...From flv to wmv, mov to wmv and what so ever type of video, audio and so on. Whoooaa!!! How great is the technology. But do remember. Dont let the technology development make you forget to Allah. :)


Actually I got an assignment which we need to act it out and record the video based on the modul assessment(regardless to OT-my course). My partner record the video (with my camera-erk~ no need to state actually.hehe) using high resolution. After finish the recording part, open in my lappy...and......cannot open!!! need to find the codec and what so ever. 

Mood:: searching...............................



At last found the software. Thanks to my friend for giving me the idea. Furthermore, my friend is taking some sort like IT course. Of course my friend will definitely know more right. Hehe. Thanks again to my friend.


Here is the link if u like to download it -> Format Factory Download





** Terima kasih ya Allah kerana Kau permudahkan urusanku.

Wednesday, October 5, 2011

stress

Bismillahirrahmanirrahim.








feel better with these sentences??? huhu

Bukan lah suatu kehidupan yang normal jika tak pernah rasa stress.
Yang membezakan adalah cara kita menanganinya.



-MANAGE UR STRESS WISELY-

=)



** ya Allah aku yakin bahawa Engkau
sentiasa bersamaku. 
Bukakanlah jalan dan permudahkan aku 
dalam segala urusan.

Thursday, September 29, 2011

Bergema laungan azan.

Bismillahirrahmanirrahim.

Waktu maghrib.

"Allahuakbar, Allahuakbar..." (2x)
"Asyhadu allailahaillallah" (2x)
"Asyhadu anna Muhammadar rasulullah" (2x)
"Hayya a'lassolah" (2x)
"Hayya a'lalfalah" (2x)
"Allahuakbar, Allahuakbar" 
"La ilaha illallah" 




Alhamdulillah, akhirnya untuk kesekian kalinya semenjak semester baru ini bermula, azan dilaungkan melalui corong speaker di kolej selepas mengalami kerosakan.


p/s:: Bersama-samalah kita 
apabila mendengar laungan azan dilaungkan:
  • cepat-cepat ambil wudhuk
  • tunaikan solat fardhu dengan segera. 
Tapi kalau ambil wudhuk sebelum masuk waktu adalah lebih baik. 

"Seseungguhnya solat yang baik adalah solat diawal waktu."

Dan solat juga yang akan dihisab terlebih dahulu. 
Maka peliharalah solat anda.
Belajar tentang ilmu solat itu betul-betul 
walaupun kita dah belajar
time sekolah rendah dulu, agar solat kita 
menjadi solat yang sempurna & diterima Allah. 


Terutamanya bagi MUSLIMAT. Disebabkan kaum hawa diberi keistimewaan serta keringanan oleh Allah dari sudut uzur syarie' maka janganlah dilewat-lewatkan solat itu. Dan ingat, apabila anda melambat-lambatkan solat fardhu dan kemudian anda haid. Maka anda PERLU mengqada' kembali solat itu tadi (solat yang dilambat-lambatkan itu tadi).



**juga peringatan untuk diri sendiri.

Monday, September 19, 2011

Indahnya hidup bersyariat.

Bismillahirrahmanirrahim.



Indahnya hidup bersyariat.

Kenapa hidup itu terasa indah bila kita mengikuti syariat?

Syariat itu apa?

Dalam bentuk penakrifan yang mudah, syariat itu adalah suatu undang-undang/peraturan yang PERLU atau dalam kata nama lain WAJIB dipatuhi oleh setiap individu. Sebagai contoh, cuba kita lihat undang-undang jalan raya. Kenapa diciptakan undang-undang jalan raya tersebut. Pasti ada sebab kan? Sebabnya apa? Untuk mengelakkan atau mengurangkan kejadian yang tidak diingini seperti kemalangan daripada berlaku. Betul tak? Oleh itu, undang-undang jalan raya PERLU dipatuhi oleh semua golongan. 

 Sama juga apabila kita beragama. Dalam agama terutamanya agama Islam ada syariatnya yang tersendiri yang mahu atau tidak ianya PERLU dipatuhi oleh setiap insan yang bergelar MUSLIM. Mana datangnya pulak syariat itu? Ia datang dari Allah Yang Maha Esa. Ia perintah dari Allah. Beranikah kita untuk melawan atau enggan mematuhi syariat Allah Yang Maha Besar? Sedangkan pada Dia juga kita akan kembali. Renung-renungkan. Andai kita telah tersasar dari jalanNya, masih belum terlambat untuk kita kembali padaNya. Sesungguhnya Dia Maha Pengampun dan Maha penerima taubat.

Lagi satu, hidup ini perlu ada MATLAMAT. Dengan matlamat atau tujuan ia akan mendorong kita berusaha untuk menggapainya bukan? Muhasabah kembali. Sematkan di hati dan minda bahawa tujuan kita hidup adalah untuk menjadi hamba Allah serta mencari keredhaanNya di dunia dan di akhirat.


Hidup tanpa tujuan. 
Umpama main bola tanpa tiang gol, main golf tanpa lubang golf.


p/s:: Usah Islam hanya pada nama. 
Umur makin hari makin dekat dengan kematian. 
Dunia makin tua makin dekat dengan hari pengakhirannya. 
Moga Allah memberi hidayahNya buat seluruh muslimin muslimat
serta memelihara hati dan iman kita sentiasa.

Monday, September 12, 2011

I got juniors!!!

Bismillahirrahmanirrahim.

Alhamdulillah. Hari pertama kembali ke kampus berjalan dengan lancar.
Paling seronok bila dapat jamuan free yang disediakan staff dan para pensyarah. Kira merangkap jamuan raya sekali.
Perut kenyang = save duit untuk lunch. hehe. Seronok dapat bertemu balik semua rakan-rakan seperjuangan, seniors dan pensyarah setelah terpisah sementara selama 4 bulan yang lepas. Tapi, ada seorang dari rakan seperjuangan kami tak dapat bersama. Moga dia dalam keadaan baik-baik dan diindungi Allah selalu. Alhamdulillah ada akak senior yang melangsungkan majlis pertunangan masa cuti yang lalu. Moga Allah permudahkan urusan mereka dalam mendirikan rumah tangga.


Dan bahawasanya, saya sudah ada junior. Hihi. Intake tahun ini pun sama macam badge yang lepas. 16 orang je. Sedikit je kan??? Tak apa. Quality is most important than quantity.


Ok. Need to swicth on back study mood, campus mood yang dah blackout kejap coz cuti yang lama.
Carilah ilmu sebab kita memang nak kan ilmu tu dan sebab nak belajar. Bukan kerana orang lain atau untuk peperiksaan semata.



"Ya Allah,bukakanlah pintu hatiku untuk menerima ilmuMu,
tambahkanlah bagiku ilmuMu dan berkatilah hidupku didunia dan akhirat."

Hope we will be the best OT. Serve for the community.




**perlu terima hakikat bahawa di aras blok
tak ada wash machine. Huhu

New Semester Begin!!

Bismillahirrahmanirrahim.

Bangun tidur.
Bersihkan diri.
Kemas lagi sedikit apa yang patut.
Bersiap.
Solat Zohor.
Pergi rumah kawan buat openhouse.
Drive dengan agak laju terus balik ke kolej.
Jam 4.00pm pendaftaran kolej tutup.

Alhamdulillah, 3.50pm arrive at kolej. Hehe

Moral of the story:: Jangan bawa kereta laju-laju. Kalau tak nanti kena saman. (Harap-harap tak ada saman yang sampai kat rumah.hihi)

Sampai kolej.
Daftar untuk check-in.

Haaaaaa?????

C-225??? (Reaksi agak terkejut + kecewa sket coz tak dapat blok sama macam semester lepas.)

Angkat barang.

Laaaa.....rupanya dekat je biliknya. Hehe nasib baik.
Apabila masuk ke dalam bilik.
Waaaaaa......, semua perabot tukar baru. (berwajah ceria)

Patutla yuran penginapan naik. Hehe. (tapi kira berbaloi la tu. )

Moral of the story::Yuran penginapan kolej naik itu bersebab.


p/s:: Rasa berat hati juga masa mula-mula nak kemas barang nak balik kolej. Maklum la, cuti yang diberi lama sangat. Hehe tapi, aku kena ingat aku masih dalam perjuangan.

Perjuangan aku belum lagi selesai. 
Teruskan bersemangat dalam perjuangan. 
Jangan sekali-kali putus asa. 
Ingat Allah selalu.






"Kuatkan semangatku dan kurniakan aku 
kekuatan untuk fokus dalam menuntut ilmu.
Kurniakan juga aku keberkatan dan 
kefahaman dalam menuntut ilmu"




Sunday, September 4, 2011

Buat dirinya yang sentiasa dalam peliharaan Allah...

Bismillahirrahmanirrahiim.

Alhamdulillah. Allah masih memberi nikmat iman dan islam dalam diri kita sehingga harini yang jarang-jarang kita zahirkan kesyukurannya. ^_^
Buat dirinya yang tidak kuketahui siapa. moga Allah sampaikan nukilan ini, isi hati ini kepadanya.

Doa tidak putus2...mengadu kepada ALLAH...merayu...agar dia adalah sayap kananku... juga berharap..diri ini adalah sayap kirinya...dan penghulu bidadarinya di syurga ALLAH yang kekal abadi kelak...insyaALLAH...amiin...amiin...amiin....ya Rabbal Alamin....
 
***********************************
 
 

Aku bukanlah seorang gadis yang cerewet dalam memilih pasangan hidup. Siapalah diriku ini untuk memilih berlian sedangkan aku hanya hanyalah sebutir pasir yang wujud di mana-mana. Tetapi, aku juga punyai keinginan seperti gadis lain dilamar lelaki yang bakal dinobat sebagai ahli syurga, memimpinku ke arah tuju yang satu.Tidak perlu kau memiliki wajah seindah Nabi Yusuf a.s. yang mampu mendebarkan jutaan gadis untuk membuatku terpikat.

Andainya kaulah jodohku yang tertulis di luh mahfuz, ALLAH SWT pasti akan mencampakkan rasa kasih di dalam hatiku, jua hatimu, kali pertama kita berpandangan. Itu janji ALLAH SWT. Akan tetapi selagi kita tidak diikat dengan ikatan yang sah, selagi itu jangan kau zahirkan perasaan itu kepadaku, kerana kau masih tidak mempunyai hak untuk membuat begitu. Juga jangan kau lampaui batasan yang telah ditetapkan syara'. Aku takut perlakuan itu akan memberi impak yang tidak baik dalam kehidupan kita kelak.
Permintaanku tidak banyak, cukuplah dirimu yang diinfaq seluruhnya pada mencari redha Ilahi. Aku akan berasa amat bertuah andai dapat menjadi tiang seri atau sandaran perjuangamu. Bahkan aku amat bersyukur pada Ilahi, kiranya akulah yang ditakdirkan meniup semangat juangmu, menghulurkan tanganku untukmu berpaut sewaktu rebah atau tersungkur di medan yang dijanjikan ALLAH SWT dengan kemenangan atau syahid itu. Akan kukesat darah dari lukamu dengan tanganku sendiri. Itu impianku.

Aku pasti berendam air mata darah andainya engkau menyerahkan seluruh cintamu kepadaku. Bukan itu yang ku impikan. Cukuplah kau mencintai Allah dengan sepenuh hatimu. Kerana dengan mencintai Allah, kau akan mencintaiku keranaNya. Cinta itu lebih abadi daripada cinta insan biasa. Moga cinta itu juga yang akan mempertemukan kita kembali di syurga.Aku juga tidak ingin dilimpahi kemewahan dunia. Cukuplah dengan kesenangan yang telah diberikan ibu bapaku dulu. Apa guna kau menimbun harta untuk kemudahanku sekiranya harta itu membuatkan aku dan kau lupa akan tanggungjawab kita. Aku tidak akan sekali-kali bahagia melihatmu begitu. Biarlah kita hidup di bawah jaminan ALLAH SWT sepenuhnya. Itu lebih bermakna bagiku...


********************************


ya ALLAH....pelihara dirinya untuk ku...tetapkan dirinya untuku.....satukan hati kami ya ALLAH....satukanlah kami...sebagaimana Kau menyatukan saidina Ali bersama siti fatimah az-zahra.....amiin ya Rabb.....



p/s:: Moga Kau pelihara hati & iman kami.
Moga Kau pertemukan kami dalam keadaan yang diredhai olehMu.

Sunday, August 28, 2011

Ramadhan sudah di penghujung.



Bismillahirrahmanirrahim.

Ramadhan kian melabuhkan tirainya. So amacam Ramadhan anda??? Harapnya Ramadhan kali ini mampu mengubah diri kita ke arah yang lebih baik. Tak banyak, sedikit pun dah memadai.

"Sesungguhnya Allah memberi hidayah pada mereka yang Dia kehendaki"

Biarlah amalan kita tidak berapa banyak, yang penting istiqamah. Jika kita istiqamah melakukannya amalan yang sedikit itu, InsyaAllah ada ganjarannya. Juga minta dijauhkan diri kita daripada sifat riak, takbur dan ujub. Moga-moga amalan diterima olehNya.

Ketika berhari raya nanti, semua saudara-mara berkumpul. Seronok memang seronok tapi jangan kita lupa batasan-batasan antara lelaki dengan perempuan pulak ye.
  • Elakkan bertepuk tampar dengan saudara-mara yang bukan muhrim.
  • Dan bersalamlah hanya dengan mereka yang muhrim dengan kita.
Jangan sebab kita nak jaga hati manusia, menyebabkan kita lupa bahawa 'hati' Allah itu lebih perlu kita jaga.

Selamat hari raya aidilfitri. Moga segala salah-silap dimaafi.


p/s:: Moga segala amalan kita sepanjang Ramadhan ini diterimaNya dan dikurniakan keampunan untuk kita semua.
Moga kita masih diberi kesempatan untuk bertemu
dengan Ramadhan yang mendatang.
:))


** Moga dikurniakan kepadaku kekuatan dalam mentaatiNya.

Friday, August 12, 2011

Bacalah dengan tertib


Bismillahirrahmanirrahim.




Situasi:: Ketika bertadarus

Penyemak: Awak baca sedap. Tapi bila tang panjang tu, panjangkanlah ye. Kalau macam tu, automatik bunyi nye pun jadi tak sedap.


Konklusinya, apabila kita membaca AlQuran tu, bacalah dengan tertib. Bukannya sebab kita nak baca cepat, sampai habis semua tajwid bacaan tu kita langgar. Sesungguhnya AlQuran tu sendiri akan memberi syafaat kepada pembacanya. Oleh itu, istiqamah dalam membaca AlQuran itu. Bacalah AlQuran itu setiap hari. 1 muka surat pun ok. Tak pun, kalau rasa diri tu busy sangat, baca 1 ayat pun dah memadai. Islam itu mudah. Kita je yang kadang kala pandang agama Islam tu seolah-olah rumit. :)) Bila baca, bacalah mengikut panjang pendeknya, bila perlu didengungkan, kita dengungkan. Sementara kita masih diberi peluang dan ruang untuk bernafas di muka bumi Allah ini laksanakanlah kebaikan dan kebajikan kepadaNya sehabis baik. Untuk dijadikan bekalan untuk diri kita sendiri jugak! Bukan untuk orang lain. Betul tak??? Ikhlas kan hati dalam mengerjakan kebaikan moga segala apa yang kita kerjakan mendapat keredhaan dari sisiNya



p/s:: Bekerjalah kamu seolah-olah kamu akan hidup seribu tahun.
Dan kerjakan ibadahmu seolah-olah kamu akan mati esok hari.
Hanya di dunia ini sahaja tempat untuk kta mengumpulkan bekalan kita. Sesudah kita mati dan pabila berkumpulnya kita di padang mahsyar, tiada langsung ruang atau peluang yang akan Allah beri untuk kita kerjakan ibadah/kebajikan bagi meraih pahala di sisiNya.
:))

Wednesday, July 27, 2011

Bersyukurlah...

Bismillahirrahmanirrahim.

Pada Ahad yang lalu (24/7/2011) ada ceramah di Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz, Shah Alam. Ceramah pula disampaikan oleh Ustaz Azhar Idrus. Alhamdulillah dan rasa bersyukur sangat dapat menghadiri ceramah itu. Sebelum ini, hanya mengikuti ceramah yang disampaikan oleh Ustaz Azhar Idrus dalam youtube, page shahirul.com. Tak sangka dapat peluang ini. :))

Pada mulanya saya pun tak tahu tentang ceramah itu. Kebetulan hari tu, tengah memandu, ternampak gambar banner Ustaz tu. Dalam hati pun terdetik, "eh, Ustaz Azhar Idrus nak datang sini ke??? Kat mana?? Bila??" Yela, tengah memandukan, jadi tak boleh nak tengok banner tu lama2. Tak pasal2 excident pulak nanti. Hehe. Hanya perasan ada ceramah dekat Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz pada 24/7/2011. Masanya????? Alamak, tak sempat nak tengok. Huhu. Daripada hari itu, ingat nak war-warkan benda ni kat orang ramai. Tapi, saya tak pasti bila masanya. Huhu. Tu tak berani nak war-warkan takut tersalah info.

Sampailah hari yang dinantikan itu tiba pun saya masih tak tahu ceramah tu akan diadakan jam berapa. Ish3.....Bila nak dekat2 sampai masjid tu, baru nampak yang ceramah tu akan diadakan selepas Solat Maghrib. Alhamdulillah, masih berkesempatan untuk mendengar ceramah dari ustaz tu. Tak kurang dengan muslimin muslimat yang hadir. Memang sangat ramai!!! :)))

Penyampaian dari ustaz memang sangat seronok. Rasa macam tak nak ustaz tu berhenti. :)) Kesimpulan dari ceramah yang disampaikan itu adalah perbanyakkan menyebut 'Laa ilahaillallah' yang bermaksud tiada Tuhan melainkan Allah. Kerana ayat itu begitu hebat. Ayatnya pendek dan tak susahkan untuk kita selalu menyebutnya??? Jadi, mari kita perbanyakkan menyebutnya.

Lagi satu, sebagai menzahirkan rasa syukur kita kepada Allah melalui nikmat melihat yang telah Dia beri kepada kita adalah dengan melihat dan menghayati alam flora dan fauna ciptaan Allah. Perbanyakkan membaca Al-Quran juga sebagai salah satunya. Moga kita digolongkan dalam golongan orang yang bersyukur dengan nikmat melihat itu.


p/s:: Moga diriku dan kalian semua sentiasa
dalam lindungan rahmatNya.
Janganlah Kau palingkan hati kami
setelah Kau memberi hidayahMu kepada kami.

Monday, July 18, 2011

Jika Terakhir Buatku


Oh Tuhan
Hamba-Mu ini kekeliruan
Sukar mencari jalan yang benar
Kerna dipaut hasut dunia
Mencintai yang lain lebih dari-Mu

Oh Tuhan
Hidayah-Mu pernah hadir
Hingga kering airmataku menitis
Namun terkadang aku berpaling
Kerna mengejar nikmat dunia sementara

Hari ini ku bimbangi
Jika terakhir hidup
Adakah lagi subuh esok
Untuk ku bernafas
Dan sujud mengabdi pada-Mu
Oh Tuhan

Berikan daku kesempatan
Menebus kesalahan
Lantaran dosa dan noda
Dan sengaja melupakanmu
Hadirkan damai
Sebelum di hujung nafasku

Oh Tuhan
Berikan daku petunjuk-Mu
Untuk ku meniti ke jalan redha-Mu
Izinkan daku mengulangi
Janji-janji yang baru
Taubat nasuha setulus untuk-Mu
Oh Tuhan

Rahmat kasihMu Tuhan
Ampunan-Mu ku damba


~Saujana~

Saturday, July 16, 2011

coklat & popcakes

Bismillahirrahmirrahim.

Sempena cuti yang panjang ni, marilah kita menambah ilmu. Tak kisah la ilmu apa pun selagi ianya tidak menyimpang dari landasan syarak. :) Jadi, seperti yang saya ada terangkan sebelum ini, kolej komuniti ada menawarkan pelbagai kursus pendek yang semua golongan boleh join(dari umur 9 tahun ke atas). Amat mengalu-alukan untuk golongan muda untuk menyertainya. Sekurang-kurangnya jika kita ada skil2 kemahiran ini, kalau la lepas grad tak dapat kerja lagi ke, boleh la berniaga kecil-kecilan. Macam ambil tempahan jahit langsir ke buat kek hantaran ke cupcakes or etc. At least, tak ada la jadi penganggur terhormat macam tu aje. Or kalau dah dapat kerja pun, boleh jadi sebagai income tambahan. :)

Baru-baru ni alhamdulillah diberi kesempatan untuk mengikuti kelas pembuatan kek & coklat. Yurannya MURAH & BERBALOI. Seperti kelas yang saya ikuti ini 3 kali kelas=RM24. Ok la tu. Tak la seberapa untuk dibandingkan dengan ilmu yang nak diterima tu.


coklat yang akan dicairkan secara double boil

Antara alatan yang digunakan

Coklat putih+pewarna

Piping coklat ke dalam acuan (LOLI CHOC)

Coklat yang dihasilkan. Tadaaaa!!!!! :PP

Alamak! Tak kemas plak colouring ni..ish3...

Ni lagi satu. Taw kenapa loli popcakes ni pelik? Sebab popcakes ni x dikepalkan betul2, time nak celup dalam coklat, popcakes tu berderai! Huh. Tu yg cover dengan corak budak2. Haha

Popcakes yg telah siap dibulat-bulatkan


Aiskrim????

Aiskrim popcakes la.... :))

Popcakes oh popcakes with decoration~


Yang belah kiri yang ok. Yang belah kanan plak telah 1/2 hancur berderai. Namun di'touch-up' semula bagi nampak ok. Hihi



p/s:: Carilah ilmu selagi terdaya.
Tidak lah RUGI jika orang itu berILMU.
Dan tidaklah RUGI jika orang yang berILMU itu berkongsi ILMU.
:]

**Tomorrow cupcakes class~ :]]

Monday, July 4, 2011

Benda yg baik, usah ditangguh.

Bismillahirrahmanirrahim.

Perkahwinan.

Apa itu perkahwinan????

Perkahwinan mengikut::
i) istilah bahasa: ikatan atau simpulan
ii) istilah syarak: Suatu ikatan atau akad yang menghalalkan pergaulan dan membataskan hak dan kewajipan serta bertolong-tolong di antara lelaki dan seorang perempuan yang diantara keduanya bukan mahram.

Berkahwin muda, berkahwin semasa belajar, berkahwin lepas belajar, berkahwin lepas dah kerja. Mana yang menjadi pilihan anda??? Ia perkara yang subjektif. Terpulang kepada individu. Tapi, seringkali kita lihat, individu yang ingin berkahwin semasa belajar kebiasaannya hasrat itu jarang dipersetujui ibu bapa. Kan??

Kahwin muda, harap panas sampai ke petang, rupanya hujan di tengah hari(fokus pd perceraian). Ye ke perceraian itu hanya melibatkan mereka yang berkahwin di usia muda? Sebenarnya kita kena lihat balik, apa matlamat dan tujuan kita untuk membina rumah tangga tu. Jika ia sekadar didasari oleh nafsu semata-mata. Susah la kalau camtu. Cuba kalau rumah tangga dibina atas dasar ketakwaan kita pada Allah. InsyaAllah apa ujian yg mendatang dapat diharungi bersama.






p/s:: Jika anda mampu, sudah bersedia, segerakanlah perkahwinan itu.
JIka belum mampu, berpuasalah.

Cinta itu fitrah manusia
yang Allah campakkan perasaan itu dlm hati insani
salurkanlah ia ke jalan yang halal melalui
ikatan PERNIKAHAN

perkahwinan= tanggungjawab + amanah

[tiba-tiba entri kali ini about perkahwinan :) ]

Tuesday, June 28, 2011

At last!!!!

Bismillahirrahmirrahim.

Pertama-tama kali, aku ingin mengucap syukur alhammdulillah kerana berjaya juga menyiapkan report Bakti Siswa. Hoooraaaaaaaaaayyyy!!!!! At last!!!!! DONE!!
http://www.cute-smiley.com
Rasa seronok sangat bila yahoo tulis "MESSAGE SENT". Tak taw kenapa. Huh. Penat sekejap
http://www.cute-smiley.com
(emoticon over plak..haha)


Macam2 plak. Lepas habis program kena buat report. Sebenarnya standard la kan. Mana ada program yang dah berlangsung kemudian tak de buat report kn??? Diri ini je, yang tak pernah nak buat report. Tula, dulu selalu je jadi S/U tapi laporan aktiviti besar2 cikgu yang selalu buat. Kejenye buat minit mesyuarat je. Hihi. :P Tak pa tak pa, la ni cek da blajaq da cmna nak buat report yang betul. Hehe. Terima kasih la untuk program mesra sihat 1 malaysia ni. Disebabkan program ni la cek da blajaq byk benda. Hehe.

p/s:: Cuma nak mengekspresikan kegembiraan setelah siap report. :P

Thursday, June 16, 2011

new mission!!!!

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum, selamat sejahtera, salam 1 Malaysia, dan selamat malam. ^-^

Sebenarnya aku ada beberapa misi untuk cuti panjang ini. Tak tahulah boleh selesaikan semua atau tak. Untuk belajar bahasa Mandarin, kalau tak bulan 5 hari itu dah mula dah belajar di Kolej Komuniti (kat Kolej Komuniti murah sket bayarannya. 10 hengget untuk 2 bulan. Siapa yang tak mau! Hehe). Tapi masa tu register secara on phone je. Bukan secara bertulis, jadi dia tak terima coz mereka utamakan yang berdaftar secara bertulis. Isk3...Sedih2.. T.T Jadi, nak cuba register lagi sekali untuk bulan Julai. Hopefully dapat. Nak register tulis borang banyak2 kali hantar kat dia. Baru dia nampak nanti. Haha~

Ok la ambil kesempatan kejap untuk mempromosikan kursus pendek di Kolej Komuniti. Sebenarnya kolej komuniti ni tawarkan macam-macam kursus untuk disertai tak kira had umur. Siapa je yang berminat boleh join! Macam dulu lepas habis matrikulasi, aku ada join tapi kursus tu under lembaga kemajuan penduduk luar bandar. Itu lagi macam-macam kursus disediakan and bayarannya FREE! :)) Laman web dia tak ingat la plak. Coz kat laman web dia kita dah boleh register and check jadual kelas semua. Macam dulu, aku sempat join kursus menjahit selama 5 hari kat politeknik, JB. Cerita lanjut di bahagian 3 Jun to 7 Jun 2010..... :))

Memandangkan kelas bahasa Mandarin ditangguhkan, nak belajar buat cross sticthes la plak.

orang kata:: Cross sticthes????!!! Mcm outdated je?
saya kata:: A.A.K (ada aku kesah??) haha~

Dulu masa cross sticthes ni berada di zaman puncak kegemilangan tak terdetik plak rasa nak belajar. Huhu, sekarang baru tiba-tiba rasa nak belajar. Tak pe, biar lambat asalkan nak jugak belajar. Haha apa benda kata-kata hikmat la yang aku buat ni. :PP

Siang tadi keluar pergi hospital dengan mak melawat orang baru lepas bersalin. Kiuuuuuuuuuuutnya baby dia!!! Nak pegang! Tapi baby tu di balik cermin. Huhu. Ok kembali pada cerita asal cross sticthes. :P Yes!!!!! Lepas dah pergi melawat tu, ada ternampak kedai bunga. Singgah di kedai bunga, misi mencari cross sticthes dimulakan!! Jumpa dan beli! Ok, misi menyiapkan cross sticthes akan dimulakan esok. :))


1. Masukkan benang bulu kambing ke dalam jarumnya.
2. Jahitlah dengan hati yang tenang dan tidak serabut.
3. Ikut dan kira kotak yang disediakan itu betul2 supaya tak tersalah buat!
4. Selesaikan cross sticthes dengan senyuman. Hihi :P
5. PALING PENTING! Pastikan anda telah photostat kertas kiraan cross sticth itu. Boleh dijadikan back up in case, kertas yg asal tu lunyai dek kerana ditanda dan dibulat-bulatkan oleh anda untuk mengira kotak-kotak tu tadi.



Ni contoh cross stitch yang dah siap.


"Ya Allah, Kau lapangkanlah hatiku agar mudah untuk menerima dan mempelajari ilmuMu"

Wednesday, June 8, 2011

Back from bakti siswa


Bismillahirrahmirrahim...

Alhamdulillah program tamat. Sekarang kena buat laporan pulak. Semasa tempoh persediaan sebelum berangkat pergi, kami seolah-olah berada di bawah tekanan yg memuncak. Mujur segalanya masih dapat diselesaikan.

Perjalanan dari Bangi ke Pahang sahaja sudah mengambil masa 5 jam (9.30am - 2.30pm). Tiba sahaja di sana kami di sambut meriah oleh penduduk kampung Ganchong. Sebenarnya program terbahagi kpd 3 kawasan (Ganchong, Bukit Kenau, Pulau Manis). Jadi, pameran dan klinikal kami juga akan berada di 3 kawasan tersebut mengikut hari yang telah ditetapkan. Pemeriksaan dari rumah ke rumah juga turut ada. Seronok dapat turut serta pemeriksaan kesihatan rumah ke rumah. Sedikit sebanyak dapat melatih serta memberi pengalaman buat diri sendiri untuk berurusan dengan pesakit.

Banyak yang dapat dipelajari sepanjang tempoh berada di sana. Banyak juga ragam manusia dapat dilihat. Antaranya::
  • Setiap orang itu perlu untuk bekerjasama terutamanya pabila dalam pasukan yang besar di mana ia menuntut kita untuk memberi komitmen yang lebih. Dalam pasukan yang kecil juga kerjasama itu perlu ada. Tidak perlu untuk kita saling menunjuk siapa hebat. Ikutilah slogan 'wonderpets', "apa yang penting??? KERJASAMA."
  • Kena cepat dan pandai menyesuaikan diri dan membawa diri dengan situasi yang baru. Bagi yang tak biasa dengan suasana kampung, makanan orang kampung, kenala pandai-pandai adjust diri.
  • Kemudian kalau dah tahu kita datang tempat orang tak tahu selok belok jalan di tempat orang, pandulah dengan cermat ingatlah orang yang tersayang.(ibubapa)
  • Bagi mereka yang sebelum ini tak biasa bawak basikal ke tak ada lesen motosikal atau kereta ke, tak perlu la pulun nak bawa basikal/motosikal/kereta keluarga angkat. Dikhuatiri apa-apa terjadi macam rosak ke apa ke kan nanti sendiri jugak yang susah.
  • Kalau nak minta tolong/bantuan dari orang lain cakapla dengan cara yang elok. Kan lebih manis. Tak ada la orang lain sakit hati atau kita cuba menambah dosa untuk orang lain.

Tidak kurang juga dengan berbagai hal yang berlaku sepanjang program berlangsung. Kesabaran diuji. Kadang diri ini tertewas. Arrgggh....Moga apa yang berlaku dan apa yang aku lihat dapat membuka mata serta mematangkan aku tentang ragam dan fi'il manusia.

p/s:: Sesungguhnya orang yang menang adalah mereka yang dapat mengawal kemarahannya ketika dia sedang marah.

Thursday, May 26, 2011

away to BAKTI SISWA


Bismillahirrahmanirrahim...

Esok dah nak berangkat ke UKM, Bangi. Stay there about 1 weeks for preparation. Then, another 6 days to accomplished the 'Bakti Siswa' programme.

Apa itu program Bakti Siswa????

Bakti siswa ni macam program khidmat masyarakat yang selalu keluar dalam surat khabar tu. Sebagai contoh, pelajar IPTA bergotong-royong di rumah orang tua atau perkampungan orang asli dan sebagainya. Program yang kami jalankan ni adalah sebahagian untuk kami punya kokurikulum yang 8 kredit itu. :))

Program ni berlangsung dari 26Mei2011 till 7Jun2011. Kami punya ni merupakan program kedua. Kumpulan pertama dah habis dah. Mereka punya kat Felda Ayer Hitam, Johor. Manakala, progam kedua akan dijalankan di Pahang!! Rasa 'excited' tu memang ada kerana ini merupakan kali pertama saya join aktiviti macam ini. Tak sabar tunggu esok. Beg pun dah siap kemas. Bawak 3 beg. Cukup la tu.

Hopefully everything will be done succesfully.
Moga Allah permudahkan segala urusan kami sepanjang program ini berlangsung(dari mula hingga tamat program).



BAKTI SISWA~BAKTI SISWA~BAKTI SISWA~BAKTI SISWA~BAKTI SISWA~BAKTI SISWA~BAKTI SISWA