Sunday, March 27, 2011

Istikharah Cynta...

Dan di antara tanda-tanda kekuasaan-Nya adalah Dia menciptakan untuk kamu pasangan-pasangan dari jenis kamu sendiri, supaya kamu cenderung dan merasa tenteram kepadanya, dan dijadikan-Nya di antara kamu mawaddah dan rahmat. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda bagi kaum yang berfikir.” (QS Ar-Rum [30]:21)


Dari ayat tersebut telah jelas bahawa manusia diciptakan Allah dengan pasangannya. Jadi jangan merasa berkecil hati jika saat ini masih ada yang belum menemui jodohnya atau telah bertemu jodoh dan Allah berkehendak lain dengan jodoh tersebut.

Urusan jodoh memang seringkali dikaitkan dengan “rahsia Tuhan” yang mengejutkan. Seseorang yang berparas menarik dan memiliki sekian kelebihan, tetapi tidak menemui pasangan. Sementara seseorang yang dipandang biasa-biasa saja lebih cepat berkahwin. Jodoh memang sudah ditentukannya tetapi bukan bererti kita cuma berdiam diri tanpa adanya usaha.


Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib suatu kaum kecuali kaum itu sendiri yang mengubah apa apa yang pada diri mereka ” QS 13:11


Menemukan pasangan menuntut sejumlah usaha aktif yang komprehensif. Usaha-usaha positif dalam menemukan pasangan dapat disebut sebagai “menjemput jodoh”. Bagi orang yang beriman, berdoa adalah puncak segala usaha. Bahkan Islam menyebut doa sebagai senjata orang mukmin.

Dalam mengenali pasangan, manusia tetap dibatasi kemampuannya untuk melihat pada aspek-aspek fizikal jasmani dan hal-hal yang nampak dimata. Sementara aspek batin yang tersembunyi tetaplah milik Allah. Solat Istikarah merupakan upaya untuk memohon kepada Tuhan dalam membantu memilih calon pasangan. Jangan terburu-buru untuk menolah atau menerima sebelum upaya berdoa ini dilakukan agar tidak salah pilih.

Begitu dahsyatnya keajaiban solat istikarah dalam memantapkan hati dalam menentukan pilihan, Bahawasanya orang yang telah melaksanakan solat istikarah hendaklah melaksanakan apa yang telah diazamkannya, baik hatinya menjadi terbuka maupun tidak .

Bermunajat pada Allah dalam sepertiga malamnya memohon diberikan pilihan terbaik dalam hidupnya sebuah petunjuk dalam memantapkan hati mengenai jodoh yang menjadi misteriNYA.


Diatas Sajadah malam ini, aku tertunduk pada gelap dan pekatnya malam,

Meraba rahsiaMu Ya Allah atas jodoh yang kan kau pilihkan untukku,

Istikarah mencari jawapan untuk menggapai alhub fillah wa lillah,

Dalam doa ku bersimpuh pasrah,

Memohon datangnya jawapan dari Maha Pemberi hidayah.

Pabila jawapan itu masih tergantung di langit,

Maka turunkanlah.

Pabila jawapan itu masih terpendam di perut bumi,

Maka keluarkanlah.

Pabila jawaoan itu masih jauh,

Maka dekatkanlah.

Pabila jawapan itu sulit utkku raih,

Maka mudahkanlahDuhai kekasih sejati, Engkau Maha cahaya, Engkau Cahaya di atas Cahaya.

Dalam kerinduan mendalam, dalam tatih meniti Pintu Cahaya,

Aku di sini, bersimpuh untuk menjemput CINTA,

Cinta Seseorang Yang telah kau pilihkan semoga kan abadi di dunia dan Akhirat


Ya Allah,

Tuhan yang Maha Memiliki Rahsia, Tuhan yang Maha memegang kasih sayang seluruh jiwa kami, Tuhan yang Maha Penentu, Tuhan yang Maha Menyatukan jiwa-jiwa kami, aku merupakan hamba yang lemah, hamba yang tidak mampu mengawal diriku daripada fitrah seorang manusia yang memerlukan teman, memerlukan kekasih, memerlukan suami/isteri, memerlukan keluarga.

Ya Allah,

Aku tidak mampu menahan diriku daripada terjeremus ke dalam kemaksiatan. Ya Allah, Jika masanya telah tiba, jika apa yang aku mohon ini merupakan sesuatu yang terbaik disisiMu, terbaik buat agamaku, terbaik buat diriku, keluarga dan seluruh mukminin dan mukminat,

Maka aku memohon kepadaMu YaAllah...,

Agar aku dipertemukan dengan jodoh yang terbaik di sisiMu Ya Allah. Setiap yang terbaik di sisiMu, pasti terbaik buat diriku.

Namun Ya Allah,

Jika masanya untuk dipertemukan dengan jodohku belum tiba, maka, aku bermohon kepadaMu agar Kau tunjukkan jalan-jalan untuk aku memiliki jodohku Ya Allah.

Aku memohon agar Kau tunjukkan aku tuntutun-tuntutanMu yang perlu aku lakukan untuk memiliki jodohku Ya Allah.

Ya Allah, Tuhan yang Maha Memakbulkan doa, Tuhan yang Maha Penentu jodoh,

Jauhkan aku daripada kemaksiatan, jauhkan aku daripada perkara-perkara yang tidak dapat memberikan manfaat, jauhkan aku daripada perkara-perkara yang Engkau murkai dan perkara-perkara yang menyesatkan diriku.

~Amin Ya Rabbal A'lamin~


Jadi, bagi yang belum bertemu jodoh, bersikap optimislah, temui serta jemputlah calon jodoh anda dengan ikhtiar yang maksimum. Yakinlah bahawa Allah telah menentukan segala sesuatu berpasang-pasangan. Mudah-mudahan Allah membimbing usaha anda untuk sampai kepada jodoh yang ditakdirkan. Amin.

Jangan menyerah kegagalan yang pernah terjadi dalam menjemput jodoh bukan bererti kegagalan selamanya.

Senyum terindah untuk jodoh yang Allah telah persiapkan

sumber::http://akuislam.com/blog/renungan/diatas-hamparan-sejadah-istikarah-cinta/


"aku mencintaimu kerana agama yang ada padamu,

jika kau hilangkan agama dalam dirimu,

hilanglah cintaku padamu..."


No comments:

Post a Comment